Smitte i Troms og Finnmark:

Ikke oversikt over utenlandske folks vaksiner

Fylkeslegen i Troms og Finnmark mangler oversikt over vaksinasjonsstatusen til utenlandske arbeidere.

KARTLEGGER ARBEIDSPENDLERE: Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard. Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
KARTLEGGER ARBEIDSPENDLERE: Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard. Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Troms og Finnmark har mest smitte av covid-19 i hele landet i forhold til folketallet.

Nå skal rundt 10 av de 39 kommunene i den store, sammenslåtte fylkeskommunen lete etter svar i et «mørkt hull» i smitte- og vaksinasjonsstatistikken:

Verken lokale eller nasjonale myndigheter har fullgod oversikt over om utenlandske gjestearbeidere er vaksinert.

Det gjelder særlig menn i alder 25 til 44 år fra Romania og de tre baltiske landene Litauen, Latvia og Estland.

Kommunene, storparten langs lysten av Finnmark, hadde torsdag et digitalt møte med Statsforvalteren i Troms og Finnmark om den økende smitten og om den usikre vaksinasjonsgraden blant gjestearbeidere med adresser både i Norge og sine hjemland.

Fredag skal statsforvalteren ha møte med helseminister Ingvild Kjerkol om smittesituasjonen.

PRESSEKONFERANSER: Helseminister Ingvild Kjerkol må fortsette i samme spor som forgjenger Bent Høie, med hyppige orienteringer om smittesituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB.
PRESSEKONFERANSER: Helseminister Ingvild Kjerkol må fortsette i samme spor som forgjenger Bent Høie, med hyppige orienteringer om smittesituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer

- FHI fanger ikke opp

Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard forklarer:

- Usikkerheten dreier seg om arbeidsfolk som jobber en periode og er lenge på adressene i sine hjemland. Det kan være at de ikke oppholdt seg her under de lokale vaksinetilbudene.

- Og norske myndigheter vet ikke om de er vaksinert i sine hjemland. Vi har eksempler på at Folkehelseinstituttets vaksinestatistikk ikke fanger opp at de har vaksinert seg hjemme.

På torsdagens møte kom det fram at kommunene blant annet skal lage informasjonsmateriell på flere språk og rett og slett finne ut om utlendinger med norsk adresse bor og jobber der lenger.

- Noen av arbeidsplassene er konkurs og har blitt stengt i løpet av pandemien. Og i de aktuelle landene ser vi at det er noe større motstand mot vaksinekrav fra myndighetene, slik statsborgerne oppfatter det i forhold til her hjemme, sier fylkeslegen til Dagbladet.

- Verre

- Hvordan er smittesituasjonen i Troms og Finnmark pr. torsdag?

- Det har blitt enda verre de siste dagene. Smittesituasjonen er fortsatt mest foruroligende i byene Tromsø og Alta. I løpet av kort tid har det også dukket opp et par nye smittesentre i Senja kommune og i Lakselv i Porsanger kommune.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket 3. november for å holde smitten nede. Vis mer

Senja kommune oppsummerte onsdag at et pågående smitteutbrudd i fiskeværet Fjordgård har kommet opp i 14 konstaterte tilfeller. De fleste er barn og unge uten særlige symptomer.

Etter Troms og Finnmark på den fylkesvise smittestatistikken, kommer Oslo, Trøndelag og Viken.

Det har vært økning i registrerte tilfeller i alle fylker siste uke.

85,4 prosent av alle over 18 år er fullvaksinert i vår nordligste fylkeskommune mot 86,6 prosent på landsbasis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer