- Ikke pakk sakene deres. Bare kom dere i sikkerhet

Om få timer treffer syklonen Yasi, Australias østkyst med en hastighet på mer enn 300 km/t.

EVAKUERT: Wooree Sport Complex er et av flere steder som er satt av som tilfluktsrom i byen Cairns, nordøst i Australia. Syklonen som har bygd seg opp i havet treffer land om få timer. Foto: Colyn Huber/Scanpix
EVAKUERT: Wooree Sport Complex er et av flere steder som er satt av som tilfluktsrom i byen Cairns, nordøst i Australia. Syklonen som har bygd seg opp i havet treffer land om få timer. Foto: Colyn Huber/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange uker siden innbyggerne i delstaten Queensland var rammet av voldsomme flommer.

Nå rammes de igjen, når syklonen «Yasi» idag er ventet å nå land med en hastighet på 300 km/t.

-Skremmende Norske Theres Løvdal (23) har barrikadert seg på baderommet på hotellet hun er på sammen med familien.

- Dette er skummelt, for jeg vet ikke hva jeg kan forvente, forteller Løvdahl på telefon fra Cairns.

Sammen med foreldrene Ivan og Kirsten, og søsteren Marianne (21) befinner hun seg på et hotell 300 meter fra stranda. Familien er for tiden på rundreise i Australia.

- Vi har fått streng beskjed om å ikke forlate hotellrommet, og når syklonen kommer om noen få timer har vi fått beskjed om å oppholde oss på baderommet.

- De har vist tv-bilder fra tidligere orkaner, der tak blir revet av hus, det er skremmende. En skummel tanke er om bygningen vi er i ikke skulle holde, men vi håper jo at hotellet vet hva de gjør når de sier det er trygt å være her.

- Mennesker er uerstattelige Delstatsguvernøren Anna Bligh sier beboere må forberede seg på store ødeleggelser, når syklonen treffer land iløpet av få timer.

- Ikke pakk sakene deres. Bare ta hverandre i hendene og kom dere avgårde, sa Bligh under en pressekonferanse tidligere idag.

- Mennesker er uerstattelige, dere har noen få timer på å komme dere i sikkerhet nå. Grip den sjansen før syklonen kommer, sa hun.

400 000 rammet Meteorologer beskriver «Yasi» som en «monstersyklon» og advarer mot ødeleggelser like store som orkanen Katrina førte med seg over det sørlige USA i 2005.

- Det neste døgnet blir mildt sagt redselsfullt for innbyggerne i de utsatte områdene, sier delstatsguvernør Bligh, som kaller orkanen "den mest katastrofale stormen som noensinne har rammet kysten vår".

- Over 400 000 mennesker står i fare for å bli rammet av Yasis herjinger. Byer som Cairns, Townsville og Mackay - og Australias verdensberømte korrallrev Great Barrier Rief ventes å treffes av syklonen.

Minst 10.000 mennesker har søkt ly i de offentlige tilfluktsstedene, men den store pågangen har ført til at politiet tvinges til å avvise folk i døra, melder Sydney Morning Herald.

En av dem som har blitt avvist, er fembarnsfaren Selwyn Hughes. Han sitter med barna utenfor et kjøpesenter i byen Cairns.

- Vi er så mange her. De må helt sikkert gjøre noe, finne et sikrere sted vi kan være før syklonen kommer, sier Hughes til nyhetsbyrået Reuters.

Sterkeste syklonen siden 1918 Yasi er ventet å nå land kllokka 2200 lokal tid (klokka 1300 norsk tid). Ikke siden 1918 har Australia hatt tilsvarende vindstyrker, og Yasi er nå kategorisert som en kategori 5 syklon. Se satelittbilde her.

FIKK IKKE PLASS:Tretten år gamle Roseanne Hughes (t.h) sammen med familien utenfor et tilfluktsrom de ikke fikk plass i. Mange har ikke fått plass i tilfluktsrom fordi de er fulle, bare timer før syklonen «Yasi» er ventet å treffe land i byen Cairns i Australia. Foto: Tim Wimborne/Reuters/Scanpix
FIKK IKKE PLASS:Tretten år gamle Roseanne Hughes (t.h) sammen med familien utenfor et tilfluktsrom de ikke fikk plass i. Mange har ikke fått plass i tilfluktsrom fordi de er fulle, bare timer før syklonen «Yasi» er ventet å treffe land i byen Cairns i Australia. Foto: Tim Wimborne/Reuters/Scanpix Vis mer

Igår ble gruver, havner og jernbanelinjer i Queensland stengt i påvente av uværet. Skolene i delstaten stenges ut uken, og flere hundre sykehuspasienter er sendt med fly til tryggere områder.

- Blir stygt - Vi er evakuert og befinner oss på James Cook Universitetet i Townsville, forteller norske Terje Dahl på telefon fra Australia.

Sammen med familien har han hamstret mat og barrikadert seg med kona, sønnen og en annen familie i en studentleilighet ved Universitetet

- Myndighetene har vært veldig tydelig på at dette kommer til å stygt, sier han

Dahl er usikker på om huset vil tåle den kraftige syklonen, og er spent på hva som møter den lille familien når de forhåpentligvis kan vende nesa hjem en gang utpå dagen imorgen.

- Myndighetene melder også at det vil komme flom som følge av syklonen. Om det blir 7 meter høyere vannstand, som varslet, vil ihvertfall huset stå under vann når vi kommer hjem imorgen, forteller nordmannen.

- Mange er redde, men nå er det en ventestemning her. Vi vet jo ikke hva vi har i vente, forteller Dahl på telefon fra Townsville

«Yasi» beveger seg sakte innover mot Australias østkyst, og antas og treffe land klokka 2200 lokal tid (1300 norsk tid )SYKLONEN: NASAs Satelittbilde av den tropiske syklonen Yasi på vei inn over Australias østkyst Foto: NASA/Ap/Scanpix
SYKLONEN: NASAs Satelittbilde av den tropiske syklonen Yasi på vei inn over Australias østkyst Foto: NASA/Ap/Scanpix Vis mer