Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke Palme-revolveren

Sveriges fremste kriminalteknikere mener det likevel ikke er revolveren som Olof Palme ble skutt med, som nå er funnet.

REVOLVEREN:  Denne revolveren som politiprofessor Leif GW Persson har funnet — en .357 Magnum Smith & Wesson — er trolig ikke drapsvåpenet som ble brukt da Olof Palme ble myrdet. Foto: SVT
REVOLVEREN: Denne revolveren som politiprofessor Leif GW Persson har funnet — en .357 Magnum Smith & Wesson — er trolig ikke drapsvåpenet som ble brukt da Olof Palme ble myrdet. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm sentrum klokka 23.21 fredag den 28. februar 1986.

I flere uker har Sverige ventet i spenning, er endelig våpenet som ble brukt til å drepe Olof Palme funnet.

I går ble det klart at våpenet politiprofessor Leif GW Persson fikk overlevert av en anonym person, etter all sannsynlighet ikke er drapsvåpenet likevel.

Sveriges fremste eksperter på skytevåpen har de siste ukene prøveskutt med revolveren politiprofessor Leif GW Persson fikk overlevert av en ukjent person. Kula som drepte Olof Palme er sammenliknet med kulene fra revolveren som det nå er skutt med. Svaret er at det trolig ikke er drapsvåpenet som er funnet.

Testet Kriminalteknikerne hos Nationellt Forensikt Centrum (NFC) i Linköping (tidligere Statens kriminaltekniska laboratoriu) har sjekket revolveren — prøveskutt og forsøkt å få fram eventuelle DNA-spor.

10.918 dager etter drapet den 28. februar 1986 som forandret Sverige, kunne Åklagarmyndighetene i Sverige i formiddag bekrefte at alt tyder på at det likevel ikke er revolveren som politiprofessor Leif GW Persson har funnet som var
 mordvåpenet.

Viceriksåklagare og leder av etterforskningen Kerstin Skarp fikk analysebeskjeden från NFC onsdag morgen. I en pressemelding fra riksåklagaren heter det:

- Analysen taler i noen grad for at kulene som ble brukt (som drepte Olof Palme og skadet Lisbet Palme, red.anm.) ikke er skutt med den aktuelle revolveren.

- Treffene angis til minus 1 (-1) på NFC's skala som strekker sig fra pluss 4 til minus 4. Det vurderes derfor nå som at våpenet ikke har noen relevans for utredningen. Det videre arbeidet får vise om det finnes grunner til å komme tilbake til våpenet, sier Kerstin Skarp.

Men kriminalteknikerne kan ikke fastslå med hundre prosent sikkerhet at det virkelig ikke er drapsvåpenet de nå har analysert og prøveskutt med. Årsaken er at kulene som ble avfyrt mot Olof Palme ble deformert og er nesten helt ødelagt.

Leif GW Persson Forfatter og politiprofessor Leif GW Persson har i sin spalte i den svenske storavisa Expressen selv beskrevet hvordan han fikk tak i revolveren.

Først fikk han tilsendt et anonymt brev, hvor det var vedlagt en kule. Med et spørsmål: Kunne denne kula være skutt med den samme revolveren som drepte Olof Palme.

Lå i to år Persson sendte kula til det som da het Statens kriminaltekniska laboratorium.

- Der ble kula liggende lenge — i et år og ti måneder — før kriminalteknikerne gjorde en sammenlikning med kulene fra mordet. Først i november 2015 begynner ting å skje. I

Da kriminalteknikerne begynte å studere kula Leif GW Persson hadde sendt, visste det seg tilsynelatende at alt stemte. Kula de først fikk overlevert kunne faktisk være avfyrt fra samme revolver som ble brukt da Palme ble myrdet.

LEDER ETTERFORSKNINGEN:   Kerstin Skarp har ansvaret for politiet og påtalemyndighetens etterforskning av palme-mordet.
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Kerstin Skarp har ansvaret for politiet og påtalemyndighetens etterforskning av palme-mordet. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX Vis mer

Rillene var påfallende like. Men ammunisjonen som var brukt, var av en lettere type enn kulene som avfyrt mot Palme i 1986.

Fant revolveren Leif GW Persson tok umiddelbart affære da han fikk resultatet fra laboratoriet.

I sin spalte Expressen og i Tv-programmet «Veckans Brott» på SVT etterlyste Persson den anonyme tipseren.

Like før jul ble Persson kontaktet. Han reiste da til Göteborg, hvor han fikk overlevert revolveren — en .357 Magnum Smith & Wesson.

1. MARS 1986:  Faksimile av Dagbladets førsteside, dagen etter drapet på Olof Palme.
1. MARS 1986: Faksimile av Dagbladets førsteside, dagen etter drapet på Olof Palme. Vis mer

Etter å ha fått våpenet ga Leif GW Persson revolveren videre til Rikskriminalen (Sveriges Kripos), deretter har kriminalteknikerne ved Nationellt Forensiskt Centrum prøveskutt skytevåpenet med den samme ammunisjonen som ble brukt da Olof Palme ble myrdet.

Kriminalkommissarie Dag Andersson, etterforskningssjef i Palme-gruppa som fortsatt etterforsker statsminister-mordet reagerte slik da han fikk resultatet fra våpenekspertene:

- Ja, det er synd. Vi skulle gjerne hatt et annet svar, selvfølgelig. Vi vil naturligvis få saken oppklart, sier Andersson til Expressen.

KULA:  Kula til venstre drepte Olof Palme. Den til høyre ødela klærne til Lisbet Palme.
KULA: Kula til venstre drepte Olof Palme. Den til høyre ødela klærne til Lisbet Palme. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media