Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke-person

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Aftenposten har den forhenværende revolusjonslederen Tron Øgrim et innlegg der han erklærer at han ikke har lest kronikkene som professor Bernt Hagtvet hadde i Dagbladet, og som er utgangspunktet for den debatten om AKP som i sommer går her i avisa. Men han benekter at AKP gikk inn for drap og terror og andre grep fra den stalinistiske tradisjonen, noe som har stått sentralt i diskusjonen. Øgrims artikkel toner ut som en søknad om økonomisk støtte fra Aftenposten til å reise til holocaust-rettssaken i Kambodsja.

Slik gjør Øgrim debatten til en dilledebatt. Han benekter også på det sterkeste at det ble drevet våpentrening i partiets regi. Det finner vi høyst bekymringsfullt: Partiet støttet altså kravet om væpnet revolusjon uten våpentrening. Så uansvarlig er ikke demokratier. Øgrim legger vekt på at han nå er ute av partiet. Men noe av lærdommen fra den gang har han igjen. Han nevner ikke Bernt Hagtvets navn i den lange artikkelen. Slik greide også Stalin å gjøre Leo Trotskij til en ikke-person.