- Ikke pilkast på aksjemarkedet

TROMSØ (Dagbladet): - Fordel kapitalen din på aksjefond, aksjer og høyrentekonto. Men kjøp for all del ikke aksjer etter «pilkast-metoden», tilrår gruvearbeider Ingvald Johansen (55) i Svea på Svalbard. Gruvearbeideren er uoffisiell «Svalbard-mester» i personlig økonomi. - Hva han ikke kan om dine penger, er ikke verdt å vite, sier folk i Longyearbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er ungkar og har slitt i kullgruvene hele sitt liv. Kontrasten mellom de mørke gruvene og aksjemarkedet er enorm, men for Ingvald er begge områder en viktig del av hverdagen. Jobbingen inne i fjellet har gitt en god slump penger på kontoen, det er verdier som gruvearbeideren forvalter med omtanke og kunnskap.

- Jeg har nå vært så pass fornuftig at jeg ikke har gått på noen negativ saldo, akkurat. Men noen blemmer har jeg måtte tåle, forteller Ingvald på ei skurrende telefonlinje fra Svea, der han nøye følger aksjemarkedet og valutasvingninger via tekst-TV.

Sikre aksjefond

Gruvearbeideren mener at dem som har litt til overs, bør tredele kapitalen sin:

 En tredjedel må være lett tilgjengelig på høyrentekonto. Midlene må kunne realiseres raskt.

 Neste tredjedel bør investeres i forskjellige aksjefond med varierende risiko. De fleste av disse fondene er nokså sikre i dag.

 Siste tredjepart bør forbeholdes kjøp av aksjer.

- Med en slik fordeling av midlene lider en ikke havari om det går galt på et eller annet område, påpeker Ingvald Johansen.

«Råtne egg»

- Men folk flest har ikke så god greie på hvilke aksjer som er tryggest å kjøpe, har du noen tommelfinger-regel?

- Det finnes gullegg og råtne egg i alle bransjer. Hvis du bare kaster pil og velger det selskapet du treffer, er du garantert å tape. Så pass gangsyn må du ha at du forstår hva som kan gi en rimelig avkastning, ellers kan du bare holde deg unna hele greia.

- En usikkerhet må alle tåle. Et politisk vedtak eller en løsmunnet finanstungvekter kan radbrekke hele markedet.

Ingvald Johansen vil ikke gi råd om konkrete selskaper eller aksjefond.

- Nei du, jeg vil ikke si noe som kan slå tilbake på meg sjøl.

Heller ikke vil han avsløre hvor mye og hva han har satset på sjøl.

- Men midlene er nå plassert slik at jeg får min tolv timers gode nattesøvn sjøl om det buldrer litt på en eller annen børs, sier han hemmelighetsfullt.