Ikke plass til fredsduer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokraten Barack Obama er ingen fredsdue lenger. Han er blitt kritisert for å mangle erfaring av flere enn republikanerne. Nå har også Hillary Clinton kalt ham naiv i utenrikspolitikken. Og det kan ingen presidentkandidat i USA ha på seg når landet faktisk er i en krigssituasjon. Derfor føleråpenbart Obama at han må vise muskler og slippe en verbal bombe. Senatoren fra Illinois advarte nylig Pakistans president Pervez Musharraf fra talerstolen, og sa at hvis Musharraf ikke gjorde mer for å slå ned på terroristene, vil han flytte amerikanske styrker fra slagmarken i Irak til Pakistan. Bombene ville falle over talibankrigere.

Obama bruker enhver anledning til å si at han,

i motsetning til Hillary, stemte mot krigen i Irak. Antallet krigsmotstandere i USA er økende samtidig som angrepene på New York og Washington i 2001 spøker i bakhodet til de fleste amerikanere. Selv om mange vil ha troppene hjem fra Irak frykter et flertall at USA vil oppleve nye angrep i framtida. Man vil ha fred, men er forberedt på krig. Og USA er et land i krig. Det var en av årsakene til at George W. Bush ble gjenvalgt i 2004. Man vet hva man har men ikke hva man får, het det. Og John Kerry var ikke noe godt alternativ.

Også Hillary har valgt haukens rolle etter hvert som hun har lært seg politikkens slalomkjøring i Washington. Hun må gjøre det fordi hun er kvinne, og det er slett ikke noen fordel å være kvinne når man vil bli president i et land som er i krig. Tradisjonelt er det menn som knyttes til militær makt og rollen som trygg far for et truet folk.

Alle presidentkandidatene foran neste års presidentvalg i USA vil få problemer med fredsduens rolle. Spørsmålet er hvem som klarer å nyansere haukens rolle som forsvarer og ikke som angriper. Det er skuffende at Barack Obama vil ty til tradisjonelt maktbruk for å vise at han er kar i utenrikspolitikken. Det må finnes andre metoder enn alenegang og bomber for en amerikansk president. Særlig fordi det er i strid med internasjonale lover.