Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongehuset:

- Ikke politiets oppgave å bidra til å skjule kongefamiliens økonomiske forhold

Politiforsker mener det finnes gode argumenter for at offentligheten skal få innsyn i kronprins Haakon og Märtha Louises aksjer og eiendommer.

HEMMLIG OM EIENDOM OG AKSJER: Mens informasjon om kong Harald og dronning Sonjas aksjer og eiendommer er fritt tilgjenglige i offentlige registeret, skjules informasjon om kronprins Haakon og Märtha Louise samme sted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEMMLIG OM EIENDOM OG AKSJER: Mens informasjon om kong Harald og dronning Sonjas aksjer og eiendommer er fritt tilgjenglige i offentlige registeret, skjules informasjon om kronprins Haakon og Märtha Louise samme sted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Slik det fungerer nå, virker adressesperren som et hinder for offentlig innsyn i kongefamiliens økonomiske eierskap, sier professor i organisasjon og ledelse, Stig O. Johannessen, som en av Norges fremste politiforskere, til Dagbladet.

I Kartverket, kommersielle selskaper som gir ut eiendomsdata og i aksjonærregisteret kan hvem som helst søke opp andre nordmenns eierinteresser.

Forrige uke omtalte Dagbladet at det er åpenhet om kong Harald og dronnings Sonjas eiendommer og aksjer i Kartverket og i aksjonærregisteret, mens at Haakon, Mette- Marit og prinsesse Märtha sine økonomiske interesser skjules de samme stedene.

Dermed er det i praksis opp til dem selv å avgjøre hva offentligheten skal få vite om slike økonomiske interesser og mulige bindinger.

- Selvmotsigende

Årsaken til hemmeligholdet er en adressesperre, et sikkerhetstiltak fra politiet som skal hindre at private får innsyn i hvilke eiendommer en person er reigstrert som eier av. Som en konsekvens skjules også personens aksjeposter i norske selskaper.

vurderer politiet å avgradere adresseinformasjonen, etter en innsynsbegjæring fra Dagbladet.

- SELVMOTSIGENDE: Professor og politiforsker Stig O. Johannessen ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord Universitet i Bodø.
- SELVMOTSIGENDE: Professor og politiforsker Stig O. Johannessen ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord Universitet i Bodø. Vis mer

- Vi får tro at politiet har sperret adressene på grunn av trusselvurderinger. Men det virker som at kongefamilien og politiet ikke har samme forståelse av situasjonen. Kongefamilien bidrar til å offentliggjøre eiendommene, blant annet for utleie på finn.no, med bilder og mye informasjon. Da reduserer de jo den sikkerheten politiet har innført. Det virker selvmotsigende, sier Johannessen.

Økonomiske forhold

- Hvis kongefamilien har brutt politiets sikkerhetsbarrierer i lengre tid, og pressen har et legitimt behov for å ettergå økonomiske forhold om både eiendommer og aksjer, så har man et godt argument for å få fjernet adressesperren, sier Johannessen.

Det siste året har kongehuset fått kritikk fra både faglig ekspertise og stortingsrepresentanter etter at Dagbladet har avdekket en rekke forhold ved de private eiendommene (se faktaboks i bunn av saken).

Kritikken gjelder blant annet at millioner av kroner bevilget til hoffet har gått til lønn for drift, vedlikehold og vaktmesterarbeid på kongeparets og kronprinsparets private eiendommer.

- Hvis adressesperren i realiteten ikke har noen sikkerhetsfunksjon, er det ingen grunn til at den skal være der. Det kan ikke være politiets oppgave å bidra til å skjule kongefamiliens økonomiske forhold, sier Johannessen.

Les alle sakene i Dagbladets serie «Kongemakta»

Dagbladet leder for Den kongelige politieskorte (DKP) om en kommentar til Johannessens synspunkter.

- Det ligger en sak hos Politidirektoratet om dette til behandling. Så lenge det gjør det, er det naturlig at dere henvender dere dit, sier Roy Hagen-Larsen til Dagbladet.

Saken som Hagen-Larsen henviser til er en innsynsbegjæring fra Dagbladet om en avgradering av adresseopplysninger for kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise.

Dagbladet ba først Kripos om innsyn i desember i fjor. Kripos avslo innsynbegjæringen, fordi «en avgradering av kongefamiliens adresseopplysninger vil kunne vanskeliggjøre gjennomføringen av sikkerhetstiltak».

Dagbladet anket avgjørelsen til Politidirektoratet i juni. Der er saken fremdeles til behandling.

- Denne saken er til behandling hos Politidirektoratet, og vi kan derfor ikke kommentere den, sier Kristine Langkaas, leder for juridisk stab i Politidirektoratet til Dagbladet.

- Åpenhetspolicy

Dagbladet har kontaktet kommunikasjonsjef ved Slottet Marianne Hagen og bedt om en kommentar til Johannessens synspunkter om hemmeligholdet.

SVARER: Kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SVARER: Kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, Marianne Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Kronprinsfamilien bor på sperret adresse etter politiets beslutning. Det er imidlertid vel kjent i offentligheten hvor deres eiendommer ligger. Vi har gitt pressen utfyllende informasjon om de kongeliges eiendomsforhold, skriver Hagen til Dagbladet.

- Etter vår vurdering forsøker Dagbladet å konstruere et motsetningsforhold mellom den åpenhet som praktiseres fra kongehuset og de begrensninger som følger av at kronprinsen bor på sperret adresse. Vår åpenhetspolicy er å dele så mye som mulig av den informasjon som offentligheten ville hatt tilgang til dersom kronprinsfamilien ikke hadde bodd på sperret adresse, noe som tydelig fremgår av Dagbladets egne eksempler, sier Hagen.

Kontroll og åpenhet

Politiforsker Johannessen peker på at saken er et dilemma:

- Det forteller noe om hva slags samfunn vi lever i: Både et kontrollsamfunn og åpenhetssamfunn. Man vil ha ut informasjon, men samtidig ha kontroll på den. Men når ulike offentlige aktører har ulike intensjoner med informasjonskontrollen, kan hemmeligholdet bli problematisk for den offentligheten som er nødvendig, sier Johannessen.

Ønsker åpenhet

Transparency International er en verdensomspennende organisasjon som jobber for åpenhet og mot korrupsjon. De ønsker samme åpenhet for kongefamilien som for andre borgere.

- Vi er tilhengere av størst mulig grad av åpenhet når det gjelder eierskap i selskaper. Loven bør være lik for alle. At man ikke får opp informasjon i aksjonærregisteret, fordi personer bor på sperret adresse, er trolig en utilsiktet effekt og bør kunne løses, sa generalsekretær Guro Slettemark til Dagbladet før helga.

Overrasket kronprins

Dagbladet spurte kronprins Haakon om forskjellen i åpenhet mellom ham og kong Harald, under et intervju i mars i år.

- MOderne og åpent monarki: Video: Eiliv Frich Flydal / Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Hva tenker du om at det er mer åpenhet om sittende enn kommende troneinnehaver?

- Jeg har hørt at du har sagt det. Det overrasker meg litt. Så vi har sett litt på det og hvorfor du tenker sånn. Og det kan godt hende det er noen grunner til det. Vi får se litt på det og så komme tilbake til det. Jeg er opptatt at vi skal være åpne og er er genuint interessert i at det skal vi få til. Vi vil være et moderne og åpent monarki, så det skal vi jobbe videre med, sa kronprins Haakon til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!