Kongehuset:

- Ikke politiets oppgave å bidra til å skjule kongefamiliens økonomiske forhold

Politiforsker mener det finnes gode argumenter for at offentligheten skal få innsyn i kronprins Haakon og Märtha Louises aksjer og eiendommer.

HEMMLIG OM EIENDOM OG AKSJER: Mens informasjon om kong Harald og dronning Sonjas aksjer og eiendommer er fritt tilgjenglige i offentlige registeret, skjules informasjon om kronprins Haakon og Märtha Louise samme sted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEMMLIG OM EIENDOM OG AKSJER: Mens informasjon om kong Harald og dronning Sonjas aksjer og eiendommer er fritt tilgjenglige i offentlige registeret, skjules informasjon om kronprins Haakon og Märtha Louise samme sted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Slik det fungerer nå, virker adressesperren som et hinder for offentlig innsyn i kongefamiliens økonomiske eierskap, sier professor i organisasjon og ledelse, Stig O. Johannessen, som en av Norges fremste politiforskere, til Dagbladet.

I Kartverket, kommersielle selskaper som gir ut eiendomsdata og i aksjonærregisteret kan hvem som helst søke opp andre nordmenns eierinteresser.

Forrige uke omtalte Dagbladet at det er åpenhet om kong Harald og dronnings Sonjas eiendommer og aksjer i Kartverket og i aksjonærregisteret, mens at Haakon, Mette- Marit og prinsesse Märtha sine økonomiske interesser skjules de samme stedene.

Dermed er det i praksis opp til dem selv å avgjøre hva offentligheten skal få vite om slike økonomiske interesser og mulige bindinger.

- Selvmotsigende

Årsaken til hemmeligholdet er en adressesperre, et sikkerhetstiltak fra politiet som skal hindre at private får innsyn i hvilke eiendommer en person er reigstrert som eier av. Som en konsekvens skjules også personens aksjeposter i norske selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer