- Ikke press meg til å gå til krig!

Krigsherren med norske marinefartøy advarer myndighetene.

SLÅR TILBAKE: Krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo advarer nigerianske myndigheter, som han mener presser ham til å gå til krig. Foto: Privat
SLÅR TILBAKE: Krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo advarer nigerianske myndigheter, som han mener presser ham til å gå til krig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo skal ifølge flere medier ha forskanset seg i Creek-området i Nigerdeltaet etter at det før helgen gikk ut melding om at han vil bli ettersøkt om han ikke møter til avhør hos landets «Økokrim», EFCC.

- De som tror vi kan presses til å gå til krig, må tenke seg om hvorvidt en slik krig er nødvendig, advarer Tompolo i en pressemelding.

Krigsherren er den samme som gjennom sitt sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist (GWVS) anskaffet sju utrangerte norske marinefartøy for å drive piratjakt og skatteinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

Stor opprulling I sommer fikk NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi sparken, og for ei drøy uke siden ble han fengslet i en større korrupsjonsopprulling knyttet til driften av kystverket.

Tompolo og hans sikkerhetsselskap GWVS knyttes stadig tettere til opprullingen. 4. august ble kontoer tilhørende Tompolo og GWVS frosset på grunn av etterforskingen. Fredag ga den nigerianske «Economic and Financial Crimes Commission» (EFCC), tilsvarende norske Økokrim, krigsherren ei uke på seg til å melde seg til avhør.

Hvis ikke han innfinner seg på EFCCs kontorer i Lagos innen torsdag 17. desember, vil han bli etterlyst i forbindelse med eiendomssvindel for over en halv milliard kroner.

Truer tilbake I sin pressemelding hevder Tompolo at det hele er et politisk komplott mot ham, fordi han ikke støtter partiet til den nyvalgte presidenten Muhammadu Buhari, APC.

NORSKE FARTØY: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
NORSKE FARTØY: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

- Den egentlige grunnen til at de APC-ledete myndighetene er ute etter meg er at jeg har blankt avvist å melde meg inn i APC og støtte deres guvernørkandidat i Bayelsa (delstat i Nigerdeltaet). Vi kan ikke alle være i APC. Vårt folk har alltid hatt tro på det nigerianske prosjekt, og har alltid håpet å gå framover med prosjektet hånd i hånd med denne regjeringen. Men vilkårene som knyttes til dette er uakseptable. Jeg krever å få tro på det nigerianske prosjektet uten vilkår!, skriver Tompolo i sin pressemelding.

Krigsherren avfeier at han forsøker å unngå politimyndighetene, og mener på sin side at det er de som prøver å unngå ham. Han hevder EFCC har nektet å stille i flere rettsforhandlinger etter at Tompolo selv har stevnet dem for å få åpnet kontoene myndighetene har frosset siden august.

- De har frosset våre forretningskontoer siden 4. august 2015, men vi har ikke kranglet med noen. Vi stevnet de for retten, de har nektet å stille i retten. Nå truer de med å erklære meg ettersøkt, skriver Tompolo.

Han skriver at han likevel ikke akter å gjemme seg, men fortsetter sitt daglige virke upåvirket.

Samtidig skriver nigerianske medier at han skal ha forskanset seg i kjernen av sitt stammeområde i Nigerdeltaet, med lojale og væpnede militante støttespillere som, beskyttelse.

Egne krigsskip Tompolo er krigsherren som står bak kjøpet av til sammen sju tidligere norske krigsskip fra Forsvaret via det britiske stråselskapet CAS Global. Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene» har pågått siden juni i fjor, og er også blitt bredt omtalt i nigerianske medier.

Til nå skal GWVS ha fått mellom to og tre milliarder kroner for å drifte en paramilitær kystvaktflåte i partnerskap med NIMASA - en kontrakt som er svært omstridt på grunn av de tette båndene mellom Akpobolokemi og Tompolo, de enorme summene det er snakk om, og de høyst uklare omstendighetene rundt dette partnerskapets tilblivelse.

Spydspissen i denne kystvaktflåten er de seks tidligere missiltorpedobåtene KNM «Tjeld», «Terne», «Jo», «Geir», «Falk», og «Stegg», som er væpnet på nytt og blant annet har bordet et norsk fartøy utenfor Nigerdeltaet.

Tompolo og GWVS har også kjøpt det tidligere støttefartøyet KNM «Horten». Fartøyet ligger i arrest i Lagos som følge av en uklar disputt mellom GWVS og NIMASA på den ene siden, og den nigerianske marinen på den andre siden.

Overrasket Seniorforsker Morten Bøås i NUPI sier han ikke trodde presidenten i Nigeria turte å ta oppgjøret med Tompolo nå.

I et lengre intervju publisert i helga, sier Bøås at det tidligere i år gikk rykter om at president Buhari hadde kommet til en felles forståelse med krigsherrene som herjet i deltaområdet på 2000-tallet. På den tiden klarte krigsherrene å holde hele den nigerianske oljeeksporten som gissel. Nigeria produserer mer olje og gass enn det Norge gjør.

- Det gikk rykter om at Buhari hadde kommet til en forståelse med krigsherrene, men det var tydelig vis ikke tilfelle. Eller så kan noe ha gått galt i samtalene.

President Buhari gikk til valg på å oppheve de svært lukrative og omstridte sikkerhetskontraktene, noe som fikk Tompolo til å true med borgerkrig. Derfor har presidenten foreløpig vært forsiktig, og til nå konsentrert seg om selve NIMASA og den sparkede toppsjefen som var i Norge for å kjøpe krigsskip. Men at selveste Tompolo nå blir bedt om å melde seg tolkes som starten på et oppgjør mellom presidenten og den tidligere krigsherren.

- Dette er nok et forsøk på å holde valgløftene, men jeg er overrasket over at han faktisk tar dette oppgjøret nå. Jeg trodde han skulle la det gå, for han har mer enn nok av problemer å stri med i nord, Morten Bøås til Dagbladet.

ARRESTERT: Tompolo-alliert og Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi besøkte Haakonsvern for tre år siden i forbindelse med den omstridte fartøyhandelen. Nå er han tiltalt for storkorrupsjon og hvitvasking i opprullingen som pågår i Nigeria. Foto: NTB-Scanpix
ARRESTERT: Tompolo-alliert og Tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi besøkte Haakonsvern for tre år siden i forbindelse med den omstridte fartøyhandelen. Nå er han tiltalt for storkorrupsjon og hvitvasking i opprullingen som pågår i Nigeria. Foto: NTB-Scanpix Vis mer
MILITANTE: Bildet viser krigere fra opprørsgeriljaen MEND etter en vellykket operasjon mot nigerianske regjeringsstyrker i 2008. Tompolo var kommandant i MEND fram til 2009. Ifølge medieoppslag i helgen skal han på ny ha forskanset seg i Creek-området i Nigerdeltaet sammen med lojale militante støttespillere. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI/NTB Scanpix
MILITANTE: Bildet viser krigere fra opprørsgeriljaen MEND etter en vellykket operasjon mot nigerianske regjeringsstyrker i 2008. Tompolo var kommandant i MEND fram til 2009. Ifølge medieoppslag i helgen skal han på ny ha forskanset seg i Creek-området i Nigerdeltaet sammen med lojale militante støttespillere. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer