Ikke prisras på sprit i EU

Ny EU-dom stanser varslet prisras på alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-domstolen avgjorde i dag at en privatperson som bestiller alkoholholdige varer eller tobakk over telefon eller internett for så og få dem levert hjem til seg, må betale de avgifter som gjelder i hjemlandet.

En nederlender har brakt spørsmålet inn for EU-domstolen etter å ha kjøpt vin i Frankrike, med franske avgifter. Men vedkommende fraktet ikke vinen hjem selv. Det gjorde et fraktselskap. Myndighetene i Nederland krever derfor avgifter.

Vinkjøperen mener dette strider mot EUs frie indre marked der varer skal flyte fritt over landegrensene uten handelshindringer.

Men domstolen opprettholdt altså regelen i dommen i dag. Bare varer som en person selv kjøper i et annet EU-land og personlig frakter hjem, vil slippe unna hjemlandets avgifter. Slik danske statsborgere gjør i dag; kjører til Tyskland for å kjøpe billigere øl og vin og ta dette med seg hjem. Det er i tillegg et krav om at varene må være til eget forbruk.

Dommen er et slag i ansiktet for en rekke internettselskaper som hadde håpet på frislipp og blomstrende omsetning.

Hvis EU hadde åpnet opp for import uten hjemlandets avgifter ville det ført til prisras i store deler av Europa. Sverige har i dag langt høyere avgifter på alkohol enn for eksempel Tyskland, og det var ventet at svenskene derfor ville senket sine priser kraftig. Det ville igjen ført til et kraftig press på det norske avgiftsnivået.

FRISTENDE VARER: Italia byr på mange gode og billige viner. Men hvis du importerer dem til Norge, må du betale norske avgifter. Foto: Truls Brekke
FRISTENDE VARER: Italia byr på mange gode og billige viner. Men hvis du importerer dem til Norge, må du betale norske avgifter. Foto: Truls Brekke Vis mer
Ikke prisras på sprit i EU