- Ikke prøv deg, Gjedrem!

Yngve Hågensen advarer sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å sette opp renta før sommeren: - Det vil ikke være lurt av ham, freser Hågensen. Både forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyrå og adm.dir Terje Vareberg i Sparebank1 SR-bank mener lønnsoppgjøret ikke gir grunnlag for noen renteoppgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede klokka 11 i formiddag samler Svein Gjedrem Hovedstyret i Norges Bank til rentemøte. Landets renteprofeter tror resultatet blir høyere rente, enten i dag eller etter sentralbankens neste møte den 14. juni.

Yngve Hågensens budskap til Gjedrem og hans folk er derfor krystallklart:

- Å sette opp renta vil ikke være lurt, for å si det slik. Men jeg veit ikke om de stiller i konkurransen om å være lur.

Bankenes analytikere kom med advarsler om flere rentehopp utover året allerede før lønnsoppgjøret var i havn. Og de fortsatte i går.

- Ikke rentesmell

Men ikke alle har et like pessimistisk verdensbilde, sett med låntakernes øyne. Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyrå tror ikke det er grunn til å frykte en betydelig renteoppgang.

- Jeg har vanskelig for å forstå at vi skal kunne få så kraftige renteøkninger som 1 til 1,5 prosentpoeng som følge av at lønnsveksten blir en snau prosent høyere enn det Arntsen-utvalget sa. Det virker rart på meg, sier Cappelen som kommentar til det siste døgnets spådommer fra landets bankøkonomer. For selv om Statistisk Sentralbyrå ikke er ferdige med sine ferskeste konjunkturanalyser, er han skeptisk til rentepessimistenes uttalelser.

- Det virker overdrevet, også fordi det innebærer at vi beholder den store rentedifferansen vi har overfor Europa i lang tid framover. Det har jeg vanskeligheter med å forstå vil skje ettersom norsk økonomi er i ferd med å kjøles litt ned og den europeiske er på vei opp. Konjunkturelt skal avstanden da etterhvert bli mindre.

- Heller opp enn ned

LO-leder Yngve Hågensen lot seg kraftig provosere da sentralbanken økte renta med et halvt prosentpoeng for en snau måned siden. Renteoppgangen bidro trolig til nei-flertallet i uravstemningen om lønnsoppgjøret.

Flere analytikere Dagbladet har snakket med tror sentralbanksjef Gjedrem snart er klar for ny renteopptur. På sentralbanksjefvis har Gjedrem allerede signalisert at det er mer sannsynlig at renta går opp enn at den går ned neste gang den endres.

Opp, sier bankene

Så tror da også økonomene i landets storbanker på en renteoppgang på om lag ett prosentpoeng det neste året.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DnB Markets, benyttet gårsdagen til å oppjustere sine prognoser for renteøkningen med et kvart prosentpoeng.

- Det gjør vi fordi lønnsoppgjøret ble noe mer generøst enn tidligere antatt. Dersom statsbudsjettet blir relativt stramt tror vi renta vil gå opp ett prosentpoeng bare i år, sier Magnussen.

Frank Jullum, senioranalaytiker i Christiania Markets, er en smule mer beskjeden i sine anslag:

Gitt den pakken som er på bordet nå, tror vi det blir to rentehevinger på et kvart prosentpoeng i år, og én neste år. Men forutsetningen for at renteoppgangen holder seg innenfor disse 0,75 prosentpoengene er at vi får en innstramming i statsbudsjettet som legges fram til høsten.

Opp - og ned igjen?

Men ikke alle banksjefer mener at vi nå leve med et høyere rentenivå. Administrerende direktør i Sparebank1 SR-bank, Terje Vareberg advarer mot å tro på skremslene om renteøkning, og kritiserer analytikere i andre storbanker som i løpet av gårsdagen spådde renteøkninger.

- Prisdannelsen i pengemarkedet er for kompleks til å å skape den psykosen vi ser tilløp til. Spådommene fra enkelte sjeføkonomer er bare spekulasjoner, og i en slik opphetet situasjon etter en streik bør vi være tilbakeholden med de store bokstavene, sier Vareberg til Dagbladet.

- Lønnsoppgjøret alene gir ikke grunnlag for å sette opp renta. Før vi trekker noen konklusjoner må vi se hvordan de lokale oppgjørene ender, hva resultatet blir av meklingen i det offentlige og ikke minst hva Stortinget bestemmer seg for i revidert nasjonalbudsjett. Dessuten påvirkes rentenivået av hva som skjer i Europa. Når vi ser den samlede effekten av disse faktorene er det slett ikke sikkert at svaret blir en høyere rente, mener Vareberg som understreker det positive i at streiken tross alt ikke varte lenger.

- Jeg er sikker på at Norges Bank ikke lar seg påvirke av spådommene fra sjeføkonomene i storbankene.

torgeir.lorentzen@dagbladet.no

tore.gjerstad@dagbladet.no

KLAR MELDING: - Å sette opp renta vil ikke være lurt, for å si det slik.