- Ikke psykisk syk

Forsvaret avfeier at 39-åringen som er siktet for drapet på Ingse Rønnestad, var mentalt ustabil da han ble permittert fra stillingen sin i januar i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Mannen forlot Forsvaret klar og selvbevisst, sier sanitetsinspektøren i Sjøforsvaret, kommandør Jan Sommerfelt-Pettersen til Dagbladet.

De siste dagene har flere aviser spekulert på om kapteinløytnanten, som nå er siktet for å ha skutt og drept sin ekskone Ingse Rønnestad, var en tikkende psykisk bombe. Dette avviser Sommerfelt-Pettersen, som selv er en erfaren lege og den øverste medisinske ansvarlige i Sjøforsvaret:

- Vår ekspertise konkluderte med at mannen ikke var i mental ubalanse. Vedkommende ble opplevd som kranglete, men klar i sin argumentasjon, sier han.

Kan avgjøre straffen

Mannens psykiske tilstand vil trolig bli et hovedpoeng dersom den siktede 39-åringen tiltales for drapet. Så langt hevder han å ikke huske noe, verken fra drapstidspunktet eller dagene før drapet.

Politiet mener på sin side at mannen har opptrådd kaldt og kalkulerende, og har siktet ham for overlagt drap. At han også hadde pakket en reisebag da han ble stoppet i Aurland, styrker politiets mistanke om en planlagt henrettelse.

De nye opplysningene fra Forsvaret svekker påstandene om at mannen skal ha hatt langvarige psykiske problemer.

- Ikke farlig

 SIKTET:  Eksmannen, som er marineoffiser, er siktet for overlagt drap. Politiet mener han planla å ta livet av kona.
SIKTET: Eksmannen, som er marineoffiser, er siktet for overlagt drap. Politiet mener han planla å ta livet av kona. Vis mer

Kommandørkaptein Bernt Grimstvedt var 39-åringens nærmeste overordnede ved KNM Tordenskjold, hvor mannen pådro seg en rekke disiplinærsaker.

- Men det var ingen ting i disse sakene som skulle tilsi at mannen var en fare for seg selv eller omgivelsene, sier Grimstvedt, som ikke ønsker å kommentere episodene nærmere.

Etter det Dagbladet får opplyst, var heller ikke psykiske problemer årsaken til at mannen ble beordret om å kontakte bedriftslegen på Haakonsvern. Hensikten med denne samtalen var å ordne opp i samarbeidsproblemene til offiseren.

- Mannen var ikke i nærheten av å tilfredsstille kravene for tvangsinnleggelse, sier Sommerfelt-Pettersen.

Etter det Dagbladet erfarer, var det mannens kollegaer, ikke overordnede, som reagerte mest på oppførselen. En av dem betegner overfor Dagbladet mannen som «beregnende».

IKKE GRUNNLAG: - Vi ville taklet saken helt annerledes hadde vi hatt grunn til å tro at mannen var psykisk syk, sier sanitetsinspektør i Sjøforsvaret, Jan Sommerfelt-Pettersen.
DREPT PÅ VEI TIL RETTEN: Tobarnsmoren Ingse Rønnestad ble skutt og drept på vei til retten torsdag i forrige uke.