- Ikke psykotisk 22. juli

Les hele pressemeldingen hvor det konkluderes med at Anders Behring Breivik er tilregnelig.

TILREGNELIG: Fengslingsmøte Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TILREGNELIG: Fengslingsmøte Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRESSEMELDING

Oslo tingrett
Sakkyndigrapport:

- Ikke psykotisk på handlingstidspunktet

De sakkyndiges hovedkonklusjon er at tiltalte Anders Behring Breivik vurderes ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden.

De rettspsykiatriske sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har i dag levert sin rettspsykiatriske rapport om tiltalte i terrorsaken på Utøya og i regjeringskvartalet, Anders Behring Breivik, til Oslo tingrett og partene i saken.

Dette er konklusjonen: De sakkyndige finner etter utført rettspsykiatrisk undersøkelse av Anders Behring Breivik f. 130279:

1. Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad (§ 44) på tiden for de påklagede handlinger.

HENTET ERKLÆRINGEN: Forsvarer Geir Lippestad med den  andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
HENTET ERKLÆRINGEN: Forsvarer Geir Lippestad med den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

2. Observanden har ikke en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet (§ 56 c).

3. Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

4. Mandatets punkt 7 utgår da de sakkyndige har konkludert negativt mht tilstander som omfattes av straffeloven § 44.

5. Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Rapporten skal nå vurderes av den rettsmedisinske kommisjon. Det forutsettes at kommisjonens vurdering foreligger i god tid før de sakkyndige skal vitne i rettssaken i juni.

Rapportens øvrige innhold er konfidensielt og kan derfor ikke kommenteres.

De sakkyndige har opplyst til retten at deres rapport er utarbeidet på grunnlag av saksdokumenter, egne samtaler, innhentede helseopplysninger og rapport fra tre ukers observasjon i institusjon etter reglene i straffeprosessloven § 167. De sakkyndige har gjennom hele prosessen vurdert motforestillinger og alternative forståelsesmåter. Konklusjonen er avgitt samstemmig.