Ikke råd til å flykte

Fattige landarbeidere i Kuwait nær grensa til Irak har ikke råd til å reise hjem til India og Bangladesh hvis det blir krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABDALY/MASRA (Dagbladet): Videre sitter landarbeidernes sjefer på identitetskortene de må ha for å bevege seg fritt i Kuwait.

Landarbeiderne er de siste som får vite det hvis en krig bryter ut. Flere av dem vet ikke engang at en krig truer. De kan ikke lese og skrive, og bruker all tid og alle krefter på å bygge seg en slags framtid.

De som vet at krig truer, setter sin lit til lastebilen som til vanlig tar dem på jobb og til moskeen.

Uten lastebilen må de ved en eventuell krig gå de åtte milene gjennom en brennhet ørken. Går de motsatt vei, havner de i kryssilden i Irak.

Kan ikke stikke av

Mange av landarbeiderne i Abdaly og Masra nær grensa til Irak er engstelige og lurer på hvordan de skal komme seg vekk i tilfelle krig. Hovedproblemet er et identitetskort. Arbeids- og oppholdstillatelse i Kuwait er knyttet til id-kortet som arbeidsgiverne smart nok samler inn og kontrollerer. Dermed kan ingen stikke av.

- Identitetskortet er avgjørende. Uten det kan de havne rett i fengsel, sier en Dagbladet snakker med.

Kuwait har 820000 statsborgere og 1,2 millioner såkalte gjestearbeidere. Det anslås at over 100000 er indere. Og det store antallet fattige unge menn fra Bangladesh hører til bunnsjiktet i et meget markert klassesamfunn.

Tross evakueringsplaner regner mange med at de ikke vil få hjelp til å komme seg i sikkerhet. Særlig vil analfabetene ha problemer med å få nødvendig informasjon.

Arbeidsleir

Irak ligger tre kilometer unna og det er gold ørken så langt øyet kan se. Velstående kuwaitere eier området, mens fattige unge menn fra India og Bangladesh jobber 11 timer daglig, sju dager i uka. Det gir 700 kroner i månedslønn. Da er mat og en brisk i arbeidsleiren inkludert. I leiren vi besøker er det ti indere og 25 fra Bangladesh.

- Vi kan reise hjem hvert andre eller tredje år, sier indiske Ibrahim.

Liksom flere hundre landarbeidere gjør han seg klar til fredagsbønnen. Den lokale moskeen har tårn laget av rustne oljetønner som står i skrikende kontrast til de gedigne moskeene i Kuwait by.

Til den enkle moskeen kommer også kuwaitere i flotte kjortler og hodeplagg. I moskeen er alle like for Allah.

KAN BLI FANGET I KRIGSSONE: Mange av landarbeiderne i Abdaly og Masra nær grensa til Irak er engstelige og vet ikke hvordan de skal komme seg vekk hvis det bryter ut krig. Foruten dårlig råd, vil mangel på identitetskort hindre dem fra å flykte. Arbeids- og oppholdstillatelse i Kuwait er knyttet til id-kortet som arbeidsgiverne smart nok samler inn og kontrollerer.