Forlenger coronarestriksjoner på New Zealand

- Ikke råd til å glippe

Regjeringen på New Zealand forlenger de strenge coronarestriksjonene i Auckland, til tross for at 70 prosent er fullvaksinerte.

NEDSTENGT: New Zealands hovedstad Auckland vil forbli nedstengt i ytterligere to uker. Foto: Chameleons Eye / REX / NTB
NEDSTENGT: New Zealands hovedstad Auckland vil forbli nedstengt i ytterligere to uker. Foto: Chameleons Eye / REX / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Etter 62 dager med strenger restriksjoner i New Zealands hovedstad, forlenger myndighetene tiltakene i Auckland i minst to uker til.

Det sa statsminister Jacinda Ardern på en pressekonferanse mandag.

Dette gjøres til tross for at andelen vaksinerte i hovedstaden fortsetter å stige. Nesten ni av ti, 89 prosent, har fått minst en dose av en coronavaksine, og 70 prosent er fullvaksinerte, ifølge The Guardian.

Utover de neste to ukene, kan ikke myndighetene si noe om hvor lenge tiltakene vil vare. Det har tidligere slått fast at det ikke vil være et tema å gjøre store endringer før andelen fullvaksinerte passerer 90 prosent på landsbasis.

- Vi må fortsette, både med restriksjoner og vaksinering. Med Delta-varianten holder det ikke bare med det ene eller andre, sa statsministeren på pressekonferansen.

- Gjort en stor forskjell

Auckland, med sine 1,7 millioner innbyggere, blir dermed værende på tiltaksnivå tre av fire, mens resten av landet er på nivå to, skriver avisa NZ Herald.

- 62 dager er lang tid, men dette har gjort en stor forskjell. Det har hjulpet oss å holde smitten nede, sa statsministeren.

Mandag ble det registret 60 nye coronatilfeller i landet, som har vært under strenge restriksjoner siden 18. august etter at smittetilfelle ble oppdaget. Totalt er det 2 005 smittede så langt i pandemien.

Statsministeren kunne vise til at vaksineringen har hatt effekt. Av det pågående smitteutbruddet i hovedstaden er bare fire prosent av de smittede fullvaksinerte. Av de 258 som har hatt behov for behandling på sykehus, er bare tre fullvaksinerte, fortalte hun på mandagens pressekonferanse.

ADVARER: New Zelands statsminister, Jacina Ardern, advarer befolkningen i Aukland hvis de ikke følger de strenge restriksjonene. - Utgjør en enorm risiko, sa hun på en pressekonferanse mandag. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP / NTB
ADVARER: New Zelands statsminister, Jacina Ardern, advarer befolkningen i Aukland hvis de ikke følger de strenge restriksjonene. - Utgjør en enorm risiko, sa hun på en pressekonferanse mandag. Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP / NTB Vis mer

- Det viktigste framover, i tillegg til å fortsette med vaksineringen, er at folk følger restriksjonene. Spesielt bør befolkningen unngå samlinger innendørs. Det utgjør en enorm risiko for deg og de rundt deg, sa Ardern.

- Vi har ikke råd til å glippe på dette punktet, sa hun videre.

Flere regelbrudd

Blant tiltakene på nivå er forbud mot samlinger innendørs, råd om munnbindbruk, samt at maksimalt ti personer fra to husholdninger bør møtes, dersom man møtes utendørs.

I tillegg er det hjemmeskole og påbud om hjemmekontor.

Det har vært rapportert om gjentatte regelbrudd, særlig på punktet om samlinger innendørs.

- Vi finner ikke bare opp regler, de er basert på råd fra helsemyndighetene, sa statsminister Ardern.

De strenge restriksjonene har hatt en voldsom negativ effekt på det lokale næringslivet. Statsministeren sa at hun anerkjent dette, og hintet til at regjeringen var i gang med en utvidelse av en økonomisk redningspakke for næringslivet.

Fredag skal regjeringen presentere en plan for veien til gjenåpning. Her vil blant annet vaksinepass bli et tema.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer