- Ikke rart de føler seg forbannet

Gatekampene i går var de verste på 30 år. Forskere mener Midtøsten-konflikten er viktig for muslimsk ungdom i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Av de 37 personene som ble innbrakt av politiet, var det bare én palestiner, men de aller fleste hadde en eller annen form for innvandrerbakgrunn, opplyser politiet. Den eldste personen som ble pågrepet var 27 år gammel, den yngste var 15.

- Israel-Palestina konflikten er vesentlig i mange muslimske miljø. I mitt feltarbeid blant ungdom i Groruddalen fant jeg ut at dette var et stadig tilbakevendende tema, sier Viggo Vestel, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), til Dagbladet.no.

Han har forsket på flerkulturelle ungdomsmiljø i Oslo gjennom flere år.

Mistenkeliggjort
Ifølge Vestel følte en del ungdom med innvandrerbakgrunn at 11. september-angrepet i 2001 ble et vendepunkt for hvordan de ble sett på som gruppe og hvordan de så på seg selv.

- Muslimske ungdom opplevde å bli mistenkeliggjort som gruppe, noe som har ført til en polarisering mellom muslimer og Vesten. For denne gruppen blir Midtøstenkonflikten del av et større mønster, sier Vestel.

Men om gårsdagens bråkemakere vil bli et «fast innslag» i kommende Midtøsten-demonstrasjoner, tror han det er vanskelig å si noe om.
 
- Enkeltpersoner og enkelthendelser under demonstrasjonen i går kan ha utløst de kraftige voldshandlingene i går. Og vi må huske på at demonstrasjonen i går var veldig spesiell. Det er ikke rart at palestinsk ungdom som ser hva som skjer i Gaza på tv føler seg opprørt og forbannet, sier Vestel.

- En marginalisert gruppe
Demonstrasjonene i går var i følge politiet de verste gatekampene i hovedstaden på 30 år. På 1980- og 1990-tallet var det Blitz-ungdommen som stod for de mest kraftige sammenstøtene med politiet.

I går var det andre grupper som hadde overtatt, men ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo, er det for tidlig å si om vi har fått en ny gruppe gate-kjempere.

- Gårsdagens vold kan ha blitt utløst av en kombinasjon av ideologi, spenning og en voldsfacinasjon som har gitt deltakerne en form for kick. Demonstrasjonen i går gikk ut av kontroll, og jeg tror det hadde mye med situasjons-dynamikk å gjøre. Samtidig er det viktig at denne gruppa ikke får sitt eget samlingssted der de kan dyrke sin ideologi, videreutvikle sine voldelige handlinger og der de avviser resten av samfunnet og de demokratiske prinsippene der.

Bjørnbekk påpeker at bråkemakerne ikke dreier seg om dreier seg om unge muslimske gutter som en gruppe, men om personer som er marginalisert og tilsidesatt innenfor denne gruppa. 

- Og vi vet at når personer og grupper samler seg, da eskalerer volden.

- En vekker
For Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, ble gårsdagens opptøyer en påminnelse om at det finnes en vilje i det norske samfunnet til å være destruktiv og til å ødelegge.

- Det var kanskje greit for oss å få en vekker om hvilke krefter vi kjemper i mot, sier hun til Dagbladet.no.

- Som nordmann er jeg lei meg for at samfunnet ikke har klart å fange opp disse ungdommene og klart å forebygge at de velger denne formen å uttrykke seg på, sier Sender, men legger til.

- Som jøde er jeg lei av å si at vi er redde. Nå begynner jeg å bli sint også.

Hun deltok selv på Israel-markeringen utenfor Stortinget i går ettermiddag.

- Flere personer ropte slagord som "drep jødene" og "utslett jødene" rett inn i ørene mine. Hadde ikke politiet forberedt seg god, vet jeg ikke hva som kunne ha skjedd.

- Frykter du at dette vil forverre forholdet mellom norske muslimer og jøder?

- Palestinakomiteen og flere andre organisasjoner tar avstand fra dette, og jeg tror ikke ungdommene som var voldelige i går tilhører noen av disse organisasjonene. Men jeg tror dette svekker palestinernes sak og omdømme i Norge.

- Er du redd dette vil skje igjen?

- Jeg orker ikke si noe mer om frykt. Det er viktig ikke å hause dette opp. Vi får ta en ting om gangen, sier Sender.

 

KAMP: I 1990 var det sammenstøt mellom Blitz-ungdom og politiet etter en demonstrasjon mot Det Norske Studentersamfunds debattmøte om nasjonalisme. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
KAMP: I 1990 var det sammenstøt mellom Blitz-ungdom og politiet etter en demonstrasjon mot Det Norske Studentersamfunds debattmøte om nasjonalisme. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
SAMMENSTØT: Blitz-ungdom har stått for de største gatekampene i norsk historie hittil. Her fra en demonstrasjon i 1988 da noen prøvde å komme seg inn i rådhuset med en rambukk. FOTO: Eystein Hanssen/SCANPIX
SAMMENSTØT: Blitz-ungdom har stått for de største gatekampene i norsk historie hittil. Her fra en demonstrasjon i 1988 da noen prøvde å komme seg inn i rådhuset med en rambukk. FOTO: Eystein Hanssen/SCANPIX Vis mer