- Ikke redd

ØRLAND (Dagbladet): - Jeg er klar over at det kan gå galt, men jeg føler ingen redsel, sier en av de seks norske jagerflygerne som tok av med hvert sitt F16-fly fra Ørland hovedflystasjon i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er beredt til å risikere sitt liv i krig for Nato.

Selv om Slobodan Milosevic har fått ti ekstra dager på seg til å vise at han står ved de avtaler han har inngått, fortsetter Nato sine krigsforberedelser.

Til Italia

- Utsettelsen av fristen har ingen betydning for oss. Vi jobber som om det skulle bli et angrep i morgen, sier stasjonssjef og brigader Arnvid Brage Løvbukten ved Ørland hovedflystasjon.
Klokka 13.25 i går ettermiddag tok de seks norske F16-flyene av fra norsk jord, med kurs for Nato-basen ved Napoli i Italia.

- Det er våre beste flygere som drar, sier Løvbukten, og Dagbladet fikk møte en av dem kort tid før take-off.

Av sikkerhetshensyn er jagerflygeren anonym, men han oppgir at han er i 30-åra, ugift og uten barn.
- Jeg føler ingen redsel, men kanskje litt ekstra spenning. Adrenalinet kommer nok når jeg er oppe i lufta, sier flygeren, som har rundt ti år i Forsvaret bak seg.

Han hevder å ha vært forberedt på å måtte gå i krig siden han valgte dette yrket.
- Det er ingen som utdanner seg som jagerflyger for å være med i en flyklubb, sier flygeren.

Kan risikere livet

Selv om han håper på en diplomatisk løsning, er han forberedt på det verste. Han er innstilt på å dra i krigen, selv om han er fullt klar over at han risikerer livet.
- Jeg er soldat og krigsmann, så jeg er trent til å gjøre en krigsjobb, sier flygeren.

- Men er det verdt å sette livet på spill?

- Jeg ser på dette oppdraget som en del av den jobben jeg har, og da utfører jeg det.
- Hva sier dine nærmeste om at du vil dra i krig?

- Det er klart det blir et ekstra spenningsmoment når jeg skal ut på et skarpt oppdrag, men de har ikke prøvd å holde meg tilbake, sier flygeren. De norske jagerflygerne har de siste ukene trent spesielt på dette farefulle oppdraget.

Flygeren vi møtte mener de må ha helt spesielle personlige og fysiske egenskaper for å utføre et slikt oppdrag, i tillegg til motivasjon.

Vil hjelpe

- Hvor henter du selv den nødvendige motivasjonen?

- Jeg blir motivert av jobben i seg selv. Hvis jeg også kan være med på å stoppe en konflikt og hjelpe flyktninger til å komme hjem, så synes jeg det er bra, sier flygeren.

<B>PÅ VEI: </B>De norske flygerne satte kurs for Nato-basen Grazzanise ved Napoli i Italia.