JOBBET I TIMESVIS: Situasjonen var i flere timer svært uavklart. Ansatte ble bedt om å dra hjem, og områder ble sperret av mens politiet jobbet med å uskadeliggjøre den bombelignende gjenstanden. Nå skal politiet orientere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JOBBET I TIMESVIS: Situasjonen var i flere timer svært uavklart. Ansatte ble bedt om å dra hjem, og områder ble sperret av mens politiet jobbet med å uskadeliggjøre den bombelignende gjenstanden. Nå skal politiet orientere. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Ikke reelt sprengstoff i bombeliknende funn på Blindern

Var en bløff laget for å skape frykt, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den bombelignende gjenstanden nå er ufarliggjort av politiets bombegruppe, og de foreløpige undersøkelsene viser at den ikke inneholdt reelt sprengstoff, sier politiinspektør Johan Fredriksen.

Sammen med politiets Grete Lien Metlid holder han i 12.30-tida en pressekonferanse på politihuset på Grønland, etter hendelsene på Blindern onsdag.

- Nærmere undersøkelser vil bli gjort mens vi snakker, legger han til.

- En hoax Etter at en vekter ble skutt i brystet natt til i dag, og en bombelignende gjenstand ble funnet på universitetsområdet i morgentimene, har politiet jobbet for fullt på stedet.

BOMBEGRUPPA: Bombegruppa iførte seg verneutstyr da situasjonen var uavklart på Blindern. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BOMBEGRUPPA: Bombegruppa iførte seg verneutstyr da situasjonen var uavklart på Blindern. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Først i 11.40-tida kunne politiet meddele at de var ferdige på stedet. Smellene de hadde varslet, uteble, og de ville ikke si noe om hvordan de jobbet.

- Dette er et godt trygghetsbudskap. Når det er sagt så er gjenstanden laget for å skape frykt, men er det som politiet kaller en hoax. Så intensjonen får etterforskningen se nærmere på. Men farepotensiale i området er nå tatt ned. Noen sperringer blir oppretthold. Men Oslo by er en trygg by, og det kan den også anses som i forlengelsen, sier Fredriksen.

Skutt i brystet Det var i 02.40-tida at en vekter sev meldte at han var blitt skutt mot av to gjerningspersoner som løp fra ham da han forsøkte å stanse dem utenfor universitetsområdet.

De snudde seg, og skal ha skutt fire, fem skudd mot ham.

Det ene skuddet traff vekteren i brystet, men han ble bare lettere skadd da han hadde på seg skuddsikker vest. Hendelsen etterforskes som et drapsforsøk, og de to antatte gjerningspersonene er fortsatt på frifot.

Grete Lien Metlid opplyser om at det går bra med vekteren, og at han har blitt avhørt og snakket med siden hendelsen inntraff. Han er sentral i politiets etterforskning, opplyser hun.

Politiet har ikke funnet det som skal være to gjerningsmenn, og oppfordrer publikum til å ta kontakt om de har informasjon om hendelsen.

SPERRET AV: Politiet fant en jakke her ved Blindern T-banestasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPERRET AV: Politiet fant en jakke her ved Blindern T-banestasjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært en veldig hektisk fase, og nå jobber teknikerne videre med alle spor, sier Grete Lien Metlid. Politiet har også kontakt med Kripos og PST, opplyser hun.

- Laget som bombe Noen timer etter skuddene falt, fant politiet en bombelignende gjenstand. Om den inneholdt sprengstoff, visste de ikke, men den var laget som en bombe.

Deretter fant politiet en jakke like ved Blindern T-banestasjon, som de kobler til den ene antatte gjerningspersonen. De sperret av området der jakka lå for å sikre seg funnet.

Grete Lien Metlid ville ikke gi flere opplysninger om jakka de har funnet, og som nå blir undersøkt.

- Vi har ikke fått DNA ut av den, men den blir undersøkt videre. Den undersøkes med tanke på at det kan ha en sammenheng, sier hun.

Hun opplyser også om at politiet har funnet andre spor som nå etterforskes.

- Etterforskningen går parallelt, men nå vil videre undersøkelser av det som er funnet, det er også gjort andre funn og spor som man jobber med. Det blir sentralt i de timene vi jobber med framover nå, sier hun på pressekonferansen.

ORIENTERER: Grete Lien Metlid. Foto: Endre Vellene
ORIENTERER: Grete Lien Metlid. Foto: Endre Vellene Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om politiet har fått tilgang på videomateriale fra området, svarer Metlid at de ikke har fått oversikt over hva mulighetene er for det.

- Vi vil ikke gå ut med noe mer om det nå. Men med en så alvorlig hendelse så kan det hende at politiet velger å gå ut med eventuelle videoklipp, sier hun.

I 10-tida ikledde politiet seg bombe-verneutstyr og gjorde seg klare til å uskadeliggjøre gjenstanden. Klokka 11.40 kunne politiets innsatsleder fortelle at arbeidet på stedet var ferdig, uten at han ønsket å si mer om hvordan politiet hadde jobbet, før pressekonferansen.

Valgte å ikke skyte gjenstanden Det ble tidligere i dag meldt at politiet så på muligheten for å skyte gjenstanden, for å ufarliggjøre den. Johan Fredriksen bekrefter til Dagbladet at det ikke ble gjort.

- Det valgte vi ikke å gjøre. Hadde det vært stor risiko, så hadde det vært en mulighet. Men etterforskningen med bomberobotene og bombehundene gjorde at vi valgte å ikke gjøre det, sier han.

Han forteller at de foreløpig ikke vet hvorfor bomben var plassert på Blindern.

- Vi vet heller ikke om den egentlig var ment til Blindern-området. En slik replika-bombe kan brukes for å skape frykt, eller for å gjøre det vanskeligere for politiet. Det er mange muligheter, sier han.

Til Dagbladet forteller han at de har vage beskrivelser av gjerningsmennene, men at de foreløpig ikke vet hvor de befinner seg. Han vil heller ikke si mer om funnet av en jakke ved t-banestasjonen på Blindern.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Den kan være knytta til en av gjerningsmennene, men det er fortsatt uklart. Vi har heller ikke rukket å gjøre grundige undersøkelser av de andre funnene som er gjort, sier han.