Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke reis til Algerie

Amnesty International i Norge oppfordrer tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til ikke å reise til Algerie mandag for å fremme sitt kandidatur som generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Tirsdag kveld ble 412 mennesker, mange kvinner og barn, hakket i hjel i det voldsrammete landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Reiser hun, kan det oppfattes som om at dette er et hvilket som helst land man kan reise til for å fremme sitt kandidatur. Dette er et land med de aller verste, groveste og mest groteske overgrep vi kan tenke oss, sier generalsekretær Jan Borgen i Amnesty International Norge til NTB.

- Vi oppfordrer henne til ikke å reise til Algerie. Hun må vurdere klokskapen i å reise. Hvis hun velger å reise, må hun ha med seg et meget klart mandat fra regjeringen om at FN må inviteres til å granske massakrene i landet.

Må gjøre alt

- I kandidatursituasjoner må man gjøre alt det som er mulig å gjøre for og få tingene til, understreker rådgiver Morten Wetland, som leder Utenriksdepartementets kampanje for å få Harlem Brundtland valgt.

Wetland avviser at hennes besøk legitimerer det algeriske regimet.

- Sånne besøk har ikke en slik virkning. Det er egentlig uavhengig av forholdet mellom regjeringer, sier Wetland til NRK Dagsnytt.

Han fremholder at det er riktig å reise til Algerie for å møte landets statsminister, utenriksminister, helseminister og formannen i styret for WHO.

- Det er disse som har avgjørelsen for hvordan Algerie stemmer og det er veldig viktig at vi har formannens stemme når dette rådet skal velge ny generaldirektør, sier Wetland.

Ny massakre

  I alt 412 mennesker, mange av dem kvinner og barn, ble drept i massakre i Algerie tirsdag kveld. Dette er foreløpig den største i en lang rekke massakre i landet, der det i følge opplysninger fra landets myndigheter nå skal være drept rundt 80 000 mennesker siden massakrene startet etter at myndighetene i landet annullerte valget som partiet Islamsk redningsfront(FIS) lå an til å vinne i 1992.

  Algerie har for tiden formannsvervet i WHO, og det er derfor det er så viktig at Gro reiser nettopp dit.

  Kommende mandag har Harlem Brundtland og hennes UD-kampanje planlagt en reise til det borgerkrigsherjede landet for å fremme hennes kandidatur til det prestisjetunge WHO-vervet.

Vestlige borgere drept

Ved flere anledninger har vestlige kvinner blitt drept på åpen gate i Algerie - bare fordi de er vestlige. Journalister, lærere og andre intellektuelle har blitt drept - aivelig fordi de representerer vestlige, ikke-islamske verdier. Likevel mener norsk UD at det ikke er noen fare for sikkerheten til Gro Harlem Brundland når hun til uka lander i hovedstaden Alger.

Bevoktet

Hun vil være under streng bevoktning fra myndighetenes side. De samme myndighetene som noen mener egentlig står bak massakrene - under skalkeskjul av at det dreier seg om islamske fundamentalisters ugjerninger. Hensikten med det påståtte spillet skal - i følge spekulasjonene - være å få støtte i vestlige land som frykter den militante, voldelige utgaven av islams frammarsj. I tillegg vil fem norske politifolk reise sammen med henne.

(NTB/Dagbladet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!