- Ikke reis til Kenya

Rådet kommer fra Utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mellom 200 og 500 nordmenn befinner seg i Kenya akkurat. Nå anbefaler Utenriksdepartementet (UD) resten av oss å unngå landet den nærmeste tida.

\'Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Kenya som ikke er nødvendig\', står det på UDs hjemmesider.

Også de andre nordiske landene har kommet med et liknende råd til sine innbyggere.

Bør være inne

Dagbladet.no har tidligere i dag snakket med Espen Gullikstad, ministerråd og nestleder ved Den norske ambassade i Nairobi. Han opppfordrer nordmenns som befinner seg i Kenya til å være forsiktige.

- Vi har ingen indikasjoner på at de som lager uro er ute etter turister, men vårt generelle råd til nordmenn som oppholder seg i Kenya er at de bør holde seg innendørs så langt det lar seg gjøre. Spesielt dersom det er uroligheter i det aktuelle området de befinner seg i, sier han.

Verre i morgen

I morgen er det ventet ytterligere opptøyer, ettersom det er varslet nye demonstrasjoner. Gårsdagens uttalelser fra lederen av landets valgkomite, Samuel Kivuitu, har heller ikke roet ned situasjon.

MANGE PÅ FLUKT:En far frakter sine barn i sikkerhet etter at opptøyene fortsatte i slumområdet Mathare i Nairobia i dag. Foto: AP
MANGE PÅ FLUKT:En far frakter sine barn i sikkerhet etter at opptøyene fortsatte i slumområdet Mathare i Nairobia i dag. Foto: AP Vis mer

Kivuitu hevder han ble presset til å offentliggjøre valgresultatet, skriver den kenyanske avisa The Standard. Presset skal ha kommet fra den sittende presidentens, Mwai Kibaki, støttespillere.

På spørsmål om det virkelig var Kibaki som vant valget, svarer han \'jeg vet ikke\'.

Tusenvis på flukt

Torsdag i romjulen gikk kenyanerne til valg. Da resultatet kom to dager senere, med knapp seier til sittende president, utløste dette store opptøyer og opposisjonen var snare til å anklage presidenten for valgjuks. Minst 50 mennesker, blant dem mange barn, mistet i går livet etter at en kenyansk mobb tente på en kirke der hundrevis av mennesker hadde søkt tilflukt fra opptøyene.

Kenyanske myndigheter opplyser at 148 personer er drept de siste dagene og at 75 000 personer er tvunget til å flykte fra sine hjem, skriver CNN. Nyhetsbyrået AP hevder imidlertid at dødstallet er på over 300 personer.