Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke reis til Taiwan!

Verdens helseorganisasjon WHO utvidet torsdag reiseadvarslene i forbindelse med SARS til å gjelde enda to provinser i Kina og hovedstaden på Taiwan, Taipei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye provinsene som er kommet på WHOs advarselliste, er Indre Mongolia og Tianjin. Fra før har WHO advart mot reiser til Beijing, provinsene Guangdong og Shanxi, og Hongkong. Helseekspertene i WHO sier at det er i Kina at spredningen av den dødelige lungeepidemien må stanses. Det var i Kina at sykdommen først oppsto i fjor høst, og hittil er det registrert over 7.300 tilfeller verden over, hvorav 500 er døde. Tidligere torsdag opplyste kinesiske helsetjenestemenn at det var registrert 146 nye sars-tilfeller og fem nye dødsfall fra sars - det ene av dødsfallene var det første hittil i Shanghai. Til sammen er det meldt om 4.698 sars-tilfeller i Kina, og 224 dødsfall.

Taiwan meldte om 22 nye tilfeller torsdag. Dermed er det registrert 360 smittetilfeller og 13 dødsfall.

I Hongkong ble det meldt om fire nye dødsfall og sju nye smittetilfeller, det laveste antall nye tilfeller siden epidemien brøt ut.

I karantene

I Beijing, som er blant de hardest rammede områdene, sitter nå over 18.000 mennesker i karantene, ble det meldt fredag. Siden torsdag er antallet mennesker som er isolert, økt med over 600.

Siden den kinesiske regjeringen 20. april innrømmet at den hadde forsøkt å dekke over epidemiens alvor, er det registrert 2.136 tilfeller av sars i byen. 112 mennesker har dødd av sykdommen.

Selv om sykdommen har rammet Beijing hardt, er både WHO og myndighetene mest redd for at sykdommen skal spre seg ukontrollert på den kinesiske landsbygda, siden hundretusener av fattige bønder til stadighet er på reisefot mellom byen og landsbygda.

WHO roser nå Kina for resolutt opptreden, men Beijing er tidligere blitt kritisert for å ha holdt tilbake opplysninger,

Skepsis til tall

Amerikanske helseeksperter advarte torsdag mot meldingene i britiske aviser om at dødeligheten fra sars kan være betydelig høyere enn man først trodde. Ifølge meldingene har WHO doblet den antatte dødeligheten fra 6 til 15 prosent, og helt opp i over 50 prosent for de eldre, som følge av nye undersøkelser.

Men doktor Julie Gerberding ved det amerikanske senteret for sykdomskontroll sier at det ikke betyr at viruset er endret eller at det blir mer dødelig. Hun sier at det er helt naturlig at dødeligheten øker etter hvert som det blir klart om nye pasienter dør eller overlever.

Hun advarte også mot å sammenligne tall fra et land med et annet. Om det er høyere gjennomsnittsalder i noen land, vil dødeligheten være høyere, sier hun.

Når det gjelder undersøkelsen av pasienter i Hongkong, der det ble påvist over 50 prosent dødelighet for de eldste, sa hun at den bare hadde tatt for seg pasienter som allerede er innlagt på sykehus.

- Naturligvis er folk som ligger på sykehus, sykere enn folk som blir stelt for hjemme. Derfor er også dødeligheten høyere, sa hun.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media