Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke relevant

For Gro betyr det ingenting at hun var målet for attentatet på Utøya.

- ET SYMBOL: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland deltok på rosemarkeringen i Oslo i går kveld. Hun tror drapsmannen ser henne som et symbol. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- ET SYMBOL: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland deltok på rosemarkeringen i Oslo i går kveld. Hun tror drapsmannen ser henne som et symbol. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare en realitet, sa Gro Harlem Brundtland til Dagbladet etter rosemarkeringen på Rådhusplassen i går kveld.

Dagbladet avslører i dag at Anders Behring Breivik er misfornøyd med angrepet på Utøya fordi han kom for sent til å drepe Gro Harlem Brundtland. For henne spiller det ingen rolle.

- For meg har det hele tiden vært de unge menneskene som er tragedien på Utøya.

Bildet av tragedien
Landsmoderen var den siste som talte til ungdommene i AUF før morderen kom til sommerleiren fredag ettermiddag. To timer tidligere hadde den tidligere statsministeren reist. I går kom det fram at hun var mål for attentatet, men at drapsmannen kom fram for sent.

- Det er bildet av den fulle salen, med alle de flotte unge menneskene som jeg snakket til, som er bildet av tragedien for meg, sier Brundtland.

Hun forteller til Dagbladet at salen var så full at ikke var plass til alle ungdommene som ville høre på henne. De satt på gulvet, sto langs veggen, i dørene og i gangen utenfor.

- Et symbol
- Jeg husker gleden, engasjementet og uttrykket i ansiktene deres. At jeg reiste derfra to timer tidligere er ikke noe tema for meg, det forandrer overhodet ikke mitt forhold til saken. Det er de unge menneskene som er saken, sa Brundtland.

- Hvis noen har fått ideen om å ramme det offisielle Norge, Arbeiderpartiet, AUF og vårt samfunn, vel da er jeg en del av det.

Gro Harlem Brundtland sa til Dagbladet i går kveld at hun ser seg selv som et av flere bilder på samfunnet og Arbeiderpartiet. Dagen før var Jonas Gahr Støre på Utøya, neste dag skulle Jens Stoltenberg komme.

- Jeg er bare et symbol.

- Hvordan reagerte du da du fikk vite at drapsmannen målrettet gikk etter Arbeiderpartiet og deg selv?
- Det er bare en liten ting at han har ytret seg, en realitet. Det som skjedde er en forferdelig katastrofe, men nå er det opp til politi og domstol å ta den videre.

Trygg Brundtland ble rørt til tårer da hun fortalte om de engasjerte AUF-ungdommene hun møtte på Utøya fredag og den overfylte salen som hørte henne snakke. På leiren hadde hun særmøte med sju unge jenter, alle sammen førstekandidater på sitt hjemsted til høstens valg.

- De spurte om råd og jeg ba dem være seg selv, gi av seg selv og være åpen. Det er det som gjelder. Nå er en av de jentene borte.

- Statsministeren introduserte dere som tre generasjoner Ap-ledere. Hvor redd er du for at drapsmannen har lykkes i å fjerne den neste?

- Ikke i det hele tatt. Jeg er veldig trygg på at det Jens og Eskil har sagt de siste dagene ikke er bare prat. AUF reiser seg igjen. Det er slik.