- Ikke religionsfrihet i Norge

Einar Gelius' forlegger, Arve Juritzen, reagerer sterkt på avskjedssaken mot presten.

KONTROVERSIELL: Boka «Sex i bibelen» skal vare grunnen til at biskop Ole Christian Kvarme nå ønsker å åpne avskjedssak mot Vålerenga-presten. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Boka «Sex i bibelen» skal vare grunnen til at biskop Ole Christian Kvarme nå ønsker å åpne avskjedssak mot Vålerenga-presten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boka «Sex i bibelen» skal ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over for biskop Ole Christian Kvarme. Einar Gelius er nå ute av tjeneste som prest i Vålerenga kirke fram til et ekstraordinært bispedømmerådsmøte 29. november.

I dette møtet forventes det at avskjedssaken mot Gelius vi bli tatt opp.

Forlegger for boka «Sex i bibelen», Arve Juritzen, ser på saken som «svært dramatisk».

«Det Gelius har gjort er å lese Bibelen, sitere fra Bibelen og så tolke det hele på en måte som Biskop Kvarme ikke liker.
At et differensiert syn på Bibelen i 2010 kan føre til at en prest mister jobben og sparkes ut av kriken, må jo bety at vi ikke lenger har religionsfrihet i Norge.», skriver Juritzen i en epost til Dagbladet.

- Trist dag for kirken Han minner om at menigheten står bak den kontroversielle presten:

«Vi må også huske at menigheten og menighetsrådet i Vålerenge Kirke står 100 prosent bak sin sogneprest og støtter Einar Gelius. Selv det betyr ikke noe for biskop Kvarme, han vil ta fra dem en prest menigheten er gald i! Det er en trist dag for Den Norske Kirken.»

I boka «Sex i bibelen» tar soknepresten for seg sexskildringene i Bibelen, i tillegg til å by på detaljer fra sitt eget sexliv. Han takker blant annet kvinnen han kaller «Solstrålen» for å ha «gitt meg verdens deiligste sex».

«Vi brukte mye tid på å diskutere teksten i boken, hva som skulle med og hva vi ønsket å fjerne. Vi var selvfølgelig klar over at «Sex i Bibelen» ville bli en kontroversiell bok, men at det skulle føre til at Einar skulle fratas Vålerenga-menigheten som elsker han, det var selvfølgelig ikke noe vi en gang fantaserte om», skriver Juritzen til Dagbladet.

- Lite begeistret Dette er ikke første gang den frittalende presten er i klammeri med kirkeledelsen. Han har vært kalt inn til biskopen en rekke ganger tidligere for sin uortodokse tolkning av presterollen. Så langt har han beholdt jobben.

Biskop Kvarme uttalte seg negativt om boka etter at den kom ut:

— Ingen av oss visste noe om denne boka før mandag kveld. Presseoppslagene som kom tirsdag, og den påfølgende debatten, er jeg lite begeistret for, sa Kvarme til NTB i oktober. Han sa også at de fleste biskopene delte hans oppfatning om boka.

DRAMATISK: - En trist dag for den norske kirken, mener Gelius' forlegger Arve Juritzen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DRAMATISK: - En trist dag for den norske kirken, mener Gelius' forlegger Arve Juritzen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer