Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke rom for fredsmekling

- Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge, sier Norges spesialutsending til Sri Lanka.

BLODIG KRIG: Dette bildet ble offentligjort av Forsvarsdepartementet i Sri Lanka mars i år. Det viser regjeringsstyrker med kaprete våpner og døde geriljasoldater. Foto: AFP PHOTO/MOD/HO
BLODIG KRIG: Dette bildet ble offentligjort av Forsvarsdepartementet i Sri Lanka mars i år. Det viser regjeringsstyrker med kaprete våpner og døde geriljasoldater. Foto: AFP PHOTO/MOD/HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sri Lanka ønsker ikke lenger at Norge skal ha en rolle som fredsmekler i landet, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) var i dag ikke tilgjengelig for en kommentar, men Norges spesialutsending til Sri Lanka Jon Hanssen-Bauer bekrefter at det ikke er aktuelt for Norge å drive fredsmekling for øyeblikket.

Ni år med mekling
Sri Lanka ba Norge innta rollen som fredsmekler i januar 2000, og med norsk hjelp ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom myndighetene og LTTE i februar 2002.

Men det siste året har igjen kampene rast med full styrke på Sri Lanka, og regjeringshæren er nå i ferd med å knuse LTTE-opprørerne.
En gruppe tamilske demonstranter stormet søndag den srilankiske ambassaden i Oslo, noe som har fått myndighetene i Colombo til å reagere kraftig.

Norges ambassadør Tore Hattrem ble kalt inn til UD i Colombo i dag, opplyser Hanssen-Bauer. Der fikk han «en sterk beklagelse fra Sri Lankas side på hærverket på ambassaden i Oslo.»

«Det er et syn vi deler», skriver Hanssen-Bauer i en e-post til Dagbladet.no. Han skriver også at en eventuell fredsprosess ble diskutert på møtet:

Ikke rom for mekling
«På det samme møtet fikk vi en indikasjon som sier det selvfølgelige: det er ikke rom for noen tilrettelegger i en fredsprosess nå. Det er et syn vi deler. Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge på Sri Lanka. Vi har ikke mottatt noen formell oppsigelse av vår rolle på Sri Lanka.»

RAMPONERT:
Ambassadør Esala Ruwan Weerakoon kom søndag ettermiddag til Sri Lankas ambassade i Oslo for å ta ødeleggelsene i øyensyn, etter at   flere norsktamiler tidligere på ettermiddagen tok seg inn på ambassaden og begikk hærverk. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
RAMPONERT: Ambassadør Esala Ruwan Weerakoon kom søndag ettermiddag til Sri Lankas ambassade i Oslo for å ta ødeleggelsene i øyensyn, etter at flere norsktamiler tidligere på ettermiddagen tok seg inn på ambassaden og begikk hærverk. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

«Vårt fokus nå er å hjelpe de sivile ofrene», skriver Hanssen-Bauer.

«Det viktigste Norge gjør er å samarbeide med USA, EU, Japan, FN, Røde Kors og andre for å bistå de sivile som er fanget i en desperat situasjon. Vår rolle på Sri Lanka har alltid vært basert på at vi har fått oppdraget fra presidentene på Sri Lanka. Vi forholder oss til dette.»

- INGEN FREDSPROSESS: «Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge på Sri Lanka», skriver  Norges spesialutsending til Sri Lanka Jon Hanssen-Bauer til Dagbladet.no Foto: REUTERS
- INGEN FREDSPROSESS: «Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge på Sri Lanka», skriver Norges spesialutsending til Sri Lanka Jon Hanssen-Bauer til Dagbladet.no Foto: REUTERS Vis mer
DEMONSTRERTE: 
Norsktamiler demonstrerte også lørdag utenfor Stortinget med krav om våpenhvile på Sri Lanka.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DEMONSTRERTE: Norsktamiler demonstrerte også lørdag utenfor Stortinget med krav om våpenhvile på Sri Lanka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!