- Ikke rom for fredsmekling

- Det er for tiden ingen fredsprosess å tilrettelegge, sier Norges spesialutsending til Sri Lanka.

BLODIG KRIG: Dette bildet ble offentligjort av Forsvarsdepartementet i Sri Lanka mars i år. Det viser regjeringsstyrker med kaprete våpner og døde geriljasoldater. Foto: AFP PHOTO/MOD/HO
BLODIG KRIG: Dette bildet ble offentligjort av Forsvarsdepartementet i Sri Lanka mars i år. Det viser regjeringsstyrker med kaprete våpner og døde geriljasoldater. Foto: AFP PHOTO/MOD/HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sri Lanka ønsker ikke lenger at Norge skal ha en rolle som fredsmekler i landet, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Utviklingsminister Erik Solheim (SV) var i dag ikke tilgjengelig for en kommentar, men Norges spesialutsending til Sri Lanka Jon Hanssen-Bauer bekrefter at det ikke er aktuelt for Norge å drive fredsmekling for øyeblikket.

Ni år med meklingSri Lanka ba Norge innta rollen som fredsmekler i januar 2000, og med norsk hjelp ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom myndighetene og LTTE i februar 2002.

Men det siste året har igjen kampene rast med full styrke på Sri Lanka, og regjeringshæren er nå i ferd med å knuse LTTE-opprørerne. En gruppe tamilske demonstranter stormet søndag den srilankiske ambassaden i Oslo, noe som har fått myndighetene i Colombo til å reagere kraftig.

Norges ambassadør Tore Hattrem ble kalt inn til UD i Colombo i dag, opplyser Hanssen-Bauer. Der fikk han «en sterk beklagelse fra Sri Lankas side på hærverket på ambassaden i Oslo.»

«Det er et syn vi deler», skriver Hanssen-Bauer i en e-post til Dagbladet.no. Han skriver også at en eventuell fredsprosess ble diskutert på møtet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer