Corona-krisa:

– Ikke rop på søringkarantene i nord

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe mener ingen setter pris på å bli slengt dritt etter.

FAGLIG VURDERING: Erlend Svardal Bøe er ikke mot innreiserestriksjoner, eller søringkarantene til Tromsø eller andre steder i Nord-Norge, men han mener det må være faglig vurdert og begrunnet. Foto: Privat.
FAGLIG VURDERING: Erlend Svardal Bøe er ikke mot innreiserestriksjoner, eller søringkarantene til Tromsø eller andre steder i Nord-Norge, men han mener det må være faglig vurdert og begrunnet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Covid-19 situasjonen begynner å tære på, og nok en gang ropes det om søringkarantene i Nord-Norge etter på grunn av mutantutbruddet i Nordre Follo og nedstengningen av Oslo og ni andre kommuner.

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe i Tromsø klarer ikke være stille lenger. Han mener det nå mer enn noen gang er viktig at man holder sammen og tenker helhetlig på pandemien og hvordan man best kan bekjempe den.

– Jeg forstår at folk er bekymret, men slik situasjonen er nå må vi heie på innbyggerne i sør som nå er vårt lands førstelinjeforsvar mot dette muterte viruset. Myndighetene har tatt grep, og nedstengningen av hovedstaden og andre tiltak vil føre til vesentlig reduksjoner i reiseaktiviteten. Alle bør unngå unødvendige reiser, både nordfra og sørover og omvendt, med mindre det er helt nødvendig, sier Svardal Bøe til Dagbladet.

SØRINGKARANTENE: Nordens Paris er blant dem som holder på sin «søringkarantene», men det er mye som skal til for at du blir straffet for brudd på den. I 2020 kunne du risikere bot. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SØRINGKARANTENE: Nordens Paris er blant dem som holder på sin «søringkarantene», men det er mye som skal til for at du blir straffet for brudd på den. I 2020 kunne du risikere bot. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Han mener at det er lite konstruktivt lage en konflikt mellom landsdelene så lenge dette er en pandemi som må løses nasjonalt og internasjonalt.

Må ikke ta avstand

– Vi burde oppmuntre dem og hilse til dem at jobben de nå skal gjøre, med enda strengere restriksjoner enn resten av landet, er viktig for at vi skal klare å slå ned viruset, og håpe at de lykkes med den jobben. Ikke kaste oss på en bølge med å ta avstand og rope etter søringkarantene i kommentarfelt på nettet, sier Erlend Svardal Bøe til Nordlys som først omtalte saken.

SJEKKER: Avdelingsleder i FHI Line Vold forteller om hvordan de jobber med coronaprøvesvarene fra Nordre Follo. Video: Christian Roth. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer

– Ikke noe poeng å gjøre oss usmakelige

– Jeg synes det blir for dumt når jeg leser i kommentarfeltet på Facebook om de «jævla søringene» og søringkarantene. Ingen setter pris på å få slengt dritt etter seg, og det kommer forhåpentligvis ei tid etter denne pandemien hvor vi skal jobbe med politiske saker og komme oss på fote igjen. Det er ikke noe poeng at vi skal gjøre oss usmakelige i den situasjonen vi befinner oss i, sier Svardal Bøe til Dagbladet.

Må begrunnes faglig

Han utelukker ikke at det kan bli innført reiserestriksjoner på et seinere tidspunkt, men at dette må begrunnes ut fra et smittevernfaglig hensyn.

– Jeg er ikke mot innreiserestriksjoner, eller «søringkarantene» som noen velger å kalle det, til Tromsø eller andre steder i Nord-Norge. Men det må være faglig vurdert og begrunnet, gjerne i samarbeid med nasjonale helsemyndigheter, og det må være i henhold til veilederen som regjeringen utarbeidet i fjor vår sammen med LO, NHO og KS.

– Vi har dessverre nok eksempler på hvordan søringkarantenen i fjor vår slo negativt ut. Det som gjorde sterkest inntrykk var barn og unge utsatt for overgrep og omsorgssvikt som ikke fikk gjennomført avhør på grunn av et virvar av lokale karanteneregler. Dit må vi ikke komme igjen. Det er et grusomt eksempel på hvordan dette slo ut, sier Svardal Bøe.

En popularitetskonkurranse

Han mener Søringkarantenen også ble en popularitetskonkurranse, der blant annet ledende politikere opprettet meningsmålinger på Facebook for og spør om folk mente den skulle videreføres eller ikke.

– Da har det gått for langt og undergraver faglige vurderinger. Jeg er bekymret for en polariserende koronadebatt, der det blir «oss» og «dere». Konsekvensene for næringslivet var også betydelig, sier Svardal Bøe.

NTB stilte spørsmål til alle ordførere i Nordland og Troms og Finnmark om deres kommune vil vurdere å innføre søringkarantene på grunn av mutantutbruddet i Nordre Follo og nedstengningen av Oslo og ni andre kommuner.

15 kommuner vurderer søringkarantene

15 ordførere i Nord-Norge svarte at de vurderer å innføre søringkarantene, mens ytterligere 13 holder døra på gløtt for å gjøre det seinere.

Helseminister Bent Høie (H) forstår at kommuner er redde for å få mutantviruset, men ber kommunene la være å innføre egne karanteneregler for Oslo-folk.

– Regjeringen anbefaler ikke kommunene å innføre egne regler om karantene. Om det gjøres, bør veilederen om lokale karanteneregler følges, sier Høie til NTB.

NYE TILTAK: Bent Høie håper de nye tiltakene i 15 nye kommuner skal være med på å gi regjeringen bedre oversikt over smittesituasjonen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) har bedt regjeringen vurdere et utreiseforbud for Oslo-regionen. Det sier Høie at ikke er et nødvendig eller forholdsmessig tiltak.

Ikke utreiseforbud

– Vi mener at det ikke er nødvendig eller et forholdsmessig tiltak med et utreiseforbud fra Østlandet. Men det er veldig viktig at de som av ulike grunner må reise ut av disse kommunene holder god avstand til andre, og i størst mulig grad unngår kontakt med andre, sier statsråden.

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Helseministeren understreker at det er innført lokale tiltak for å hindre smittespredning.

Svært strenge tiltak

– Jeg har stor forståelse for bekymringene til kommunene i nord og i andre deler av landet, som nå frykter at de skal få smitte med den engelske virusvarianten. Derfor har vi gitt en klar anbefaling til innbyggerne i de ti kommunene, inkludert Nordre Follo, om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. I tillegg er det innført svært strenge tiltak for å stoppe utbruddet raskt, sier Høie til NTB.

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe i Tromsø, som var politisk rådgiver til helseminister Bent Høie fra januar til juli i fjor, maner til edruelighet i valgkampåret 2021.

– Vi har sett tegn på at noen forsøker å slå partipolitisk mynt på pandemien, men vi må minne hverandre på at de faglige rådene må vike for partipolitikken. Ingen er tjent med en polarisert debatt, dette må vi håndtere sammen, sier Svardal Bøe til Dagbladet.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer