Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår tilbake mot KrF:

- Ikke rør abortloven

Ada Arnstad, leder for Senterungdommen, er sjokkert over dem som vil sette abortloven i spill.

TENKE SEG OM: Ada Arnstad, leder i Senterungdommen, mener at de som tar til orde for å innskrenke eller utvide abortloven bør tenke seg om. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TENKE SEG OM: Ada Arnstad, leder i Senterungdommen, mener at de som tar til orde for å innskrenke eller utvide abortloven bør tenke seg om. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke som å forhandle om utilsiktede konsekvenser av flyplassavgiften eller sukkeravgiften. Sånt kan vi ikke tillate oss i behandling av abortloven, sier Ada Arnstad, leder for Senterungdommen.

Hun forklarer at det er dette som er tema for ettermiddagens abortdemonstrasjon, som starter utenfor Stortinget klokka 17 i ettermiddag.

- De som vil innskrenke eller utvide abortloven bør tenke seg om. Det fører vann til mølla på begge sider, og jeg synes det er sjokkerende at statsministeren kan være med på det, og jeg synes det er sjokkerende at de som sier at de gjør det for kvinners rettigheter, når det setter hele abortloven i spill. Abortloven må ikke røres, sier Ada Arnstad.

Ikke lokkemiddel

Senterungdommens leder opplyser at hun er villig til å legge bort sitt primære standpunkt om forbud mot fosterreduksjon, fordi abortloven er viktigere.

- Derfor reagerer jeg når KrFU viser til oss for hvorfor de ikke bør samarbeide med rødgrønt. Jeg tror vi kunne fått et fint samarbeid, men vi kommer aldri til å bruke abortloven som et lokkemiddel.

- Vi har et verdimessig fellesskap med KrF og KrFU, vi står ganske nært dem. Senterungdommen har ikke et vedtak om forbud mot fosterreduksjon eller tvillingabort, som det kalles. Personlig mener jeg at det burde være et forbud mot det. Likevel, grunnen til at vi slutter oss til ettermiddagens demonstrasjon, er at abortloven er et av de viktigste politiske forlikene vi har i Norge. Den må få stå urørt, sier Ada Arnnstad.

KrFs viktigste sak

I et debattinnlegg i Dagbladet med tittelen «Hvem tror på at vi får gjennomslag i kampen mot sorteringssamfunnet med noen som arrangerer demonstrasjon for sortering?» argumenterer fem unge KrF-kvinner mot å gå i regjering med Jonas Gahr Støre og de rødgrønne.

Tove Welle Haugland, sentralstyremedlem i KrF, sier i et intervju i Dagbladet at å fjerne sorteringsparagrafen er den viktigste politiske saken for KrF.

- Vi kan ikke la den muligheten gå fra oss. Demonstrasjonen i dag, der Arbeiderpartiet og Senterungdommen deltar, bekrefter nok en gang den manglende forståelsen venstresiden har for KrFs kjernesaker. Derfor advarer vi mot å gå i regjering med de rødgrønne, sier Tove Welle Haugland.

Skremt av tanken

Ada Arnstad i Senterungdommen viser til at flere ønsker å utvide abortrettighetene, som Unge Venstre og AUF.

- Samtidig bruker statsminister Erna Solberg innskrenkninger i abortloven som et lokkemiddel for å få med seg KrF. Det synes jeg er helt uholdbart. Abortloven er alt for viktig til det. Til tross for at vi kan være enig med KrF i mye, så synes jeg dette er uakseptabelt.

- Jeg blir skremt av tanken på at abortloven skal kunne forhandles om hvert fjerde år. Sånn kan vi ikke ha det. Det er dårlig for norske kvinner, det er dårlig for det norske folk, sier Ada Arnstad.

Ser problemstillingen

I debattinnlegget i Dagbladet i dag skrev de unge KrF-kvinnene at deres partileder Knut Arild Hareide brukte all tiden han fikk i valgkampens siste partilederdebatt i 2017 til å sette søkelyset på nettopp spørsmålet om abortlovens paragraf 2c; paragrafen som åpner for abort på barn på bakgrunn av dets egenskaper, som for eksempel Downs syndrom.

- «Alle skal med» sier Arbeiderpartiet. Men gir abortloven 2C et signal til mennesker med Downs syndrom om at de også skal «med»? spør KrF-kvinnene.

- Jeg ser definitivt problemstillingen og respekterer KrFs standpunkt. Men jeg vil også tro at KrF respekterer at det ikke er noe man går ut og forhandler om eller som noe du lar deg lokke med til et regjeringsbord, sier Ada Arnstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!