Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke rør kvoten min

Det typisk norske er enten en remse delirisk selvskryt. Eller så er det en serie vrøvlete fordommer om egenskaper ved mennesker bosatt på landet. Saklig sett vil det, etter 1. juli i år, utelukkende være typisk norsk å slepe med seg alkohol fra utlandet for å spare hundre kroner på 0,7 liter konjakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vedtar EU å avvikle taxfree-salget. Og selv svenskene er nå villige til å ofre kvoten, selveste plastposen, vet du, denne besynderlige premiering av mennesker som oppholder seg utenfor fedrelandet i mer enn ett døgn, for å harmonisere polprisene med resten av EU.

Det betyr milliardtap for statskassen og et klart inngrep i en alkoholpolitisk strategi som hittil har vært typisk både svensk og norsk. Og hvis svenskene kutter polprisene med inntil femti prosent, vel, resten behøver ingen fortelle verken meg eller andre som har vært i Strömstad for å kjøpe rimmad julfläsk. Jeg skal i stedet sitere Arbeiderpartiets avgiftspolitiske talsmann i finanskomiteen, Erik Dalheim, som til Aftenposten håper så typisk han kan på vegne av nesten oss alle, at «...det fortsatt skal være slik at man kan ta med seg en flaske avgiftsfritt når man har vært utenlands».

  • Hører vi røsten fra den fjerne etterkrigstid da mor og far etter mørke år bak blendingsgardinene omsider kunne ta ungene med av sted ut i verden på campingtur til Uddevalla? Suset av utlandet. Da en gryende charterturisme slapp oss løs på Rimini og Mallorca, det ubegripelige annerledesutlandet der de innfødte gikk og la seg midt på formiddagen når sola steikte og drakk vin til maten som om ingenting var hendt.
  • Det er når jeg ruser meg på det fjerne suset fra utlandet at jeg tenker som Dalheim. At det har vi fortjent, liksom, en flaske avgiftsfritt kjøpebrennevin, vi som har reist så langt og som nå er kommet levende hjem til mørketid og holkeføre, daggammal graut og tomme stabbur. Ellers, i edru tilstand, tenker jeg at retten til å bære et tilmålt antall flasker med alkoholholdig innhold over grensa til et døgnåpent Norge der vinkjeller er siste nytt i hyttestatus og alle har et søskenbarn i baren på danskebåten, at det faktisk er en ganske unødvendig og tåpelig rettighet fra minst i forfjor.
  • I denne saken henger jeg og finansminister Gudmund Restad sammen som erteris. Og selv om jeg ikke har Restad med meg i troen på det fornuftige i å redusere avgiftene til europeisk nivå, inntil altså svenskene nå presser på, så er vi logisk sett på samme parti, Restad og jeg. For som Restad er jeg også tilhenger av kontrollert alkoholbruk, fortrinnsvis selvkontrollert, men like gjerne gjennom opprettelsen av mange og tydelig skiltete rusfrie soner i de sosiale rom.
  • Rusfrie soner er moderne alkoholpolitikk på linje med røykeloven. Taxfree-utsalg for, av alt, en bestemt gruppe reisende, nemlig fly- og ferjepassasjerer, er derimot nesten bare latterlig. Her kommer vi, hjem fra tur, med posene våre i håndbagasjehyllen, kilotunge og tytende fulle av økonomipakninger med Ballantine's, Prince Mild på tilbud, en påbegynt vodka, for da gjelds den ikke, og en bananlikør til mor. Her er vi, smartingene, med en familiepakning Dom Perignon i den ene og en six-pack Remy Martin ekstra dyr i den andre kofferten. Og gjett hva vi sparte?
  • «Mitt inntrykk er at folk setter pris på denne muligheten til billig cognac,» sa representanten Erik Dalheim til Aftenposten etter Restads utspill, som om ikke enhver mulighet til billig konjakk er noe folk rett som det er setter pris på, om de så må brenne den selv. Selv har jeg et klart inntrykk av at hvis EU avvikler taxfree-utsalgene og Sverige halverer avgiftene, så vil selv det norske folk til slutt la seg overbevise om at det finnes større gleder i livet enn å utstå et helt dansecruise til Fredrikshavn når man egentlig bare var ute et ærend for å kjøpe en flaske rimelig portvin til osten.
  • Bare le, dere. Før eller seinere vil flere enn Restad og meg innse at taxfree-utsalgene ikke er naturens egen hage, bare et menneskeskapt byggverk under bokstaven d, for du store min!
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media