- Ikke rør varmestua vår

STAVANGER: Gamle alkiser og unge narkomane snubler over dørstokken og møter varme og kjærlighet hos familien Høiland i Stavanger. De har drevet varmestua i 30 år - like lenge som oljen har kastet sin rikdom over landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå vil kommunen rive varmestua, for andre gode formål trenger moderne nybygg i den travle byen.

- Dette er mitt hjem og min familie, og det eneste stedet i hele denne forbanna skittbyen hvor jeg møtes med respekt, sier Rune Werner (47), barnehjemsgutten som havnet så aldeles i livets grøftekant.

«Jeg er ensom blant mange, spriten har tatt fatt i meg,» synger Rune Werner med ikke helt edru røst. 20 år i fengsel og et hardt liv på gata har satt grove spor.

Lyspunktet er varmestua, dit kommer han daglig for prat, kaffe og en matbit, i dag har han sågar gitaren med. Keeperhelten Erik Thorstvedt er formann i stiftelsen Varmestuens venner, og har skrevet brev til kommunen for å sikre videre drift av institusjonen etter at huset rives.

- Men vi har ikke fått noe svar fra kommunen. Vi kan ikke risikere at gravemaskinene kommer en dag, og at vi ikke har noe sted å tilby byens tapere, sier Thorstvedt til Dagbladet.

De virkelige heltene

Evald og Gerd Høiland etablerte varmestua for 30 år siden. Evald var sjøl tørrlagt alkoholiker og bestemte seg for å vie livet til å hjelpe sine gamle venner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer