Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke-røykerne må ut i kulda

LILLESTRØM (Dagbladet): Kafévert Per Ivar «Løkkan» Hansen serverer ikke-røykeren Elin Granlund er varm kopp kaffe - utendørs. Men Elin skal ikke sitte ute for bestanding. På godværsdager får hun servering inne. Da flytter nemlig røykerne ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er klar over at dette prosjektet kan komme til å provosere mange. Men jeg mener samtidig at det viser galskapen for de rammene røykeloven nå setter, sier kafévert Per Ivar Hansen på kafé Klimt i Storgata i Lillestrøm.

Fra 1. januar skal det være fysisk skille mellom røykere og ikke-røykere på kafeer og restauranter. Eller sagt på en annen måte: Ikke-røykerne skal kunne oppholde seg i lokalet uten å kunne kjenne røyklukt eller bli sjenert av røyk- lukta for øvrig.

- Skal vi følge lovens bokstav, må vi bygge om hele kafeen. Da kan vi like godt stenge, sier Per Ivar Hansen til Dagbladet.

Varme pledd

Kaféverten har kjøpt inn 40 pledd som ikke-røykerne får låne gratis, mens de oppholder seg på kafeens ikke-røyk-område.

- Det står ingenting i de nye forskriftene om at ikke-røykerne skal ha det varmt og godt. Men vi vil at gjestene våre som ikke røyker, skal ha det varmt når de spiser og drikker. Derfor har vi kjøpt pleddene, sier kaféverten.

- Men burde det ikke være omvendt: at røykerne satt ute i eksosen?

- Ikke-røykerne skal selvsagt ikke sitte ute hele året. På godværsdager og om sommeren kaster vi røykerne ut. Ikke-røykerne får da komme inn i varmen, sier Per Ivar Hansen til Dagbladet.

På wc

Han har hatt planer om å gå til anskaffelse av gassmasker som ikke-røykerne kunne bruke om de skulle gjennom røykelokalet på vei til toalettet.

- Men det ble litt for dramatisk. Derfor vil jeg personlig følge ikke-røykerne på wc. Vi går rundt kafébygget og opp trappa til annen etasje; slik unngår de røyklukta.

- Og dette venter du at lokale myndigheter skal finne seg i?

- Gjør de ikke det, må vi vurdere å stenge. Vi har investert i to kraftige takvifter, som kostet oss 60000 kroner. Men å fjerne røyklukta hundre prosent er umulig, sier Per Ivar Hansen til Dagbladet.

- Klovneri

Ekspedisjonssjef Andreas Disen i Sosial- og helsedepartementet kaller kafévertens påfunn en tøvete klovnegimmick.

- Forskriftene gjelder selvsagt innendørs på kafeen eller restauranten, sier Disen. Han tror ikke kommunen, som den lokale tilsynsmyndighet, vil godta den spesielle rominndelingen for røykere og ikke-røykere.

- Men det er selvsagt muligheter for å søke om dispensasjoner i den grad det foreligger tekniske eller økonomiske grunner til ikke å følge forskriftene hundre prosent, sier ekspedisjonssjef Disen.

<B>IKKE-RØYK UTE:</B> Kafévert Per Ivar Hansen serverer Elin Granlund kaffe utendørs. -Det går fint så lenge jeg har varme pledd rundt kroppen, sier Elin Granlund til Dagbladet. Til sommeren får hun flytte innendørs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!