- Ikke så dum at han dreper

Eksoffiser og atomeksperten Aleksandr Nikitin svarer på dine spørsmål om det som skjer i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han ble verdens mest kjente marineoffiser og ekspert på atomsikkerhet da han i 1996 ble arrestert og siktet for landsforræderi. Bakgrunnen var at han hadde samarbeidet med Bellona om å lage rapport på den radioaktive forurensingen i Nordflåten.

Når Aleksandr Nikitin i dag står på talerstolen i lokalene til institusjonen Fritt Ord er det nøyaktig ti år siden han ble løslatt fra varetekt i en rettssak som kronglet seg gjennom det russiske rettssystemet før den endelig ble lagt død i 2000.

Klokken 13.00 i dag stiller Aleksandr Nikitin på nettmøte i Dagbladet.no. Nederst på denne siden kan du stille dine spørsmål (kan stilles på norsk).

Men i dag er det ikke atomsikkerhet han først og fremst skal snakke om.

Aleksandr Nikitin skal snakke om det som har satt Russland mest i søkelyset denne senhøsten: Villkårene for ytringsfriheten og drapene på journalisten Anna Politikovskaja og den tidligere FSB-agenten Aleksandr Litvinenko.

- Ikke Putin

Det har ikke manglet på konspirasjonsteorier om hvem det var som stod bak den grufulle forgiftningen av Aleksandr Litvinenko og drapet på Anna Politikovskaja. Aleksandr Nikitin har sin egen teori:

I motsetning til mange andre tror ikke Nikitin at det var president Vladimir Putin som beordret drapet på to av sine fremste kritikere. Derimot ser han drapene i sammenheng med neste års valg til nasjonalforsamlingen og presidentvalget i 2008.

KUNNE GRÅTT AV GLEDE: Aleksandr Nikitins knusende seier over Russlands sikkerhetspoliti, FSB, ble betegnet som den viktigste rettsavgjørelsen siden kommunismens fall. - Jeg kunne gråte av glede. Endelig er jeg en fri mann. Jeg takker Bellona og Norge, sa Nikitin kort etter at dommer Sergej Golets forkynte frifinnelsen i St. Petersburg. Arkivfoto: SERGEJ GRATSJEV/Dagbladet
KUNNE GRÅTT AV GLEDE: Aleksandr Nikitins knusende seier over Russlands sikkerhetspoliti, FSB, ble betegnet som den viktigste rettsavgjørelsen siden kommunismens fall. - Jeg kunne gråte av glede. Endelig er jeg en fri mann. Jeg takker Bellona og Norge, sa Nikitin kort etter at dommer Sergej Golets forkynte frifinnelsen i St. Petersburg. Arkivfoto: SERGEJ GRATSJEV/Dagbladet Vis mer

- Så tett opp mot valgene? Aldri. Putin er ikke dum. Han ville aldri gjort dette. Han trenger ikke å gjøre dette heller, sier Nikitin til Dagbladet.no.

Putin er inne i sin andre og siste presidentperiode. Allerede nå kan russiske fjernsynsseere følge de to som fremstår som kandidater til å etterfølge ham.

Både forsvarsminister Sergei Ivanov og visestatsminister Dmitry Medvedev spiller på Putins parti. Det bærer valgkampen preg av, mener Nikitin.

- Begge disse kandidatene tilhører Putin. Dette er hans spill.

- Men kommer Putin fremdeles til å være den egentlige sjefen, selv om han skulle gi fra seg presidentembedet?

- Putin har gitt forsvarsministeren og visestatsministeren lov til å stille til valg, uansett hvem som vinner vil han drive et spill bak kulissene, men det er ikke sikkert han vil makte å styre og kontrollere den nye presidenten.

Nordmenn burde være bekymret

Men hvis Nikitin renvasker Putin for drapsanklagene. Hvem var det da som sørget for at journalisten og eks-agenten måtte bøte med livet?

- Ikke så dum at han dreper

- Jeg kan selvsagt ikke gi noen navn. Men jeg tror alle, også nordmenn burde være bekymret for slike grupper. Grupper som har kapasitet og vilje til å bruke radioaktive stoffer, sier Nikitin.

- Hvilke grupper sikter du til?

- Gangstere på gata får ikke tak i polonium 210. Jeg tror disse gruppene har forbindelser til rike forretningsfolk. Derav pengene som måtte til for å skaffe det radioaktive stoffet. De må også ha forbindelser med statsadministrasjonen og etterretningstjenesten FSB for å få iscenesatt, eksportert og dekket over en slik operasjon, sier Nikitin og sikter igjen til de kommende valgene i Russland.

- Det er mange grupper rundt Putin som kjemper for sine egne interesser, og kampen mellom disse gruppene er hard. Beinhard, understreker Nikitin.

Jeg? Interessant?

Hva så med sin egen sikkerhet? Mannen, som i nesten fire år var utsatt for en kafkalignende prosess, siktet på grunnlag av militære dekreter verken han eller forsvareren fikk innsyn i, er han redd for å snakke ut?

- For å være helt ærlig tenker jeg ikke særlig mye på sikkerhet. Jeg anser ikke meg selv for å være særlig interessant. Jeg er bare én blant millioner av russere.

De vel 143 millioner russerne er svært opptatt av det som skjer nå, mener Nikitin. De bekymrer seg for fattigdommen, den lave levealderen, kriminaliteten, korrupsjonen - og drapene. Men hva kan de gjøre for å bedre på forholdene? Lite, er svaret fra Nikitin.

Formelle demokratiske valg finnes ikke, bare illusjonen av valg.

- Valg kan ikke løse disse problemene. Det er systemet som må endres. Endres ikke systemet, har ikke landet en framtid. Putin er skyldig fordi han skapte systemet. Et system hvor slike drap kan finne sted, sier Aleksandr Nikitin til Dagbladet.no.

Klokken 13.00 stiller han på nettmøte her i Dagbladet.no. Still dine spørsmål (kan stilles på norsk) her.

HELT NORMAL FYR: Aleksandr Nikitin frykter ikke for sin egen sikkerhet. Rett og slett fordi han ikke er interessant nok, ifølge ham selv. Men han er svært bekymret for ytringsfrihetens kår i Russland.
SKYLDIG, IKKE SKYLDIG: Nikitin tror ikke president Vladimir Putin står bak drapene på Politkovskaja og Litvinenko. Ganske enkelt fordi det er så kort tid til neste års valg og presidentvalget. Men Nikitin beskylder Putin for å ha skapt et system hvor slike drap finner sted.
SØKTE IKKE KOMPROMISS: - Anna var for stolt. Hun søkte ikke kompromiss. Nå spør journalister seg: Ønsker jeg en slik skjebne? sier Nikitin til Dagbladet.no. Dette bildet er fra Stockholm i 2005, da hun mottok Olof Palmeprisen. Hun ble skutt og drept i Moskva i begynnelsen av oktober.