Ikke så farlig likevel!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«THE SECRET»: Kan virkelig det å bruke tankens kraft til å skaffe seg et bedre liv være farlig? Dette blir det hevdet i et stort debattinnlegg med tittelen «Farlig hemmelighet» i Dagbladet på mandag. Bakgrunnen for påstanden skyldes selvhjelpsboken og filmen «The Secret» som har gått sin seiersgang i USA og i mange andre land med flere millioner solgte eksemplarer. Boken er akkurat lansert i Norge. Hovedbudskapet i boken og filmen er at du ikke er underlagt en lunefull skjebne, men kan ta full kontroll over livet ditt ved hjelp av tankene dine.

Det spennende spørsmålet er om teknikkene som presenteres fungerer i virkeligheten. Personlig testet jeg ut dette i fjor da jeg og min samboer lette etter hus. Vi trengte et stort hus fordi vi har flere barn og jeg er selvstendig næringsdrivende. Og vi hadde akkurat kommet over et svært hus med svømmebasseng som vi veldig gjerne vil ha. Jeg så filmen flere ganger og begynte å bruke «teknikkene» den snakket om. For å gjøre en lang historie kort så fikk vi huset. Jeg kan ikke si med 100 % sikkerhet at vi fikk huset p.g.a. «The Secret». Det er ikke helt lett å bevise tankers effekt! Men jeg er mer tilbøyelig til å tro på dette enn ikke, spesielt etter erfaringen med huset.

Å påstå at «The Secret» er farlig fordi det bygger opp under egoisme og grådighet blir for drøyt! Er det å ønske seg velstand det samme som egoisme og grådighet? Det er ikke noe galt i å ønske seg et flott hjem eller flott bil eller hva det skulle være! Grunnen til at det oppfattes som egoisme og grådighet skyldes bl.a. skjevhetene i samfunnet. At noen har mye, mens andre har lite. Selvfølgelig er det ønskelig at skjevhetene blir mer jevnet ut og at alle får dekket sine grunnleggende behov. Men det er ikke det «The Secret» handler om. «The Secret» viser oss at velstand er mulig for alle, ikke bare de rike og mektige, og at det kan skaffes ved tankens kraft.

«The Secret» fremhever at man kan få alt det gode i livet ved tankens kraft, men når de hevder at også det motsatte er tilfelle er det plutselig ikke så greit lenger, ifølge mandagens artikkel. Det vil jeg kalle en form for ansvarsfraskrivelse! Det blir og brukt sterke argumenter som at «blir du voldtatt, er det din skyld, får du et handikappet barn er det også din skyld», fordi «The Secret» hevder at du er skaperen av din egen virkelighet. Jeg tror det er svært få, om noen, av dem som har fått et handikapet barn som har tenkt på det og ønsket seg det. Det samme gjelder voldtekt. Det er to måter å se dette på, enten lever vi i et univers hvor alt skjer tilfeldig eller så lever vi i et univers full av orden og intelligens, bare at vi ennå ikke forstår sammenhengene og hvorfor ting skjer. De som er med i "The Secret" har den siste virkelighetsforståelsen. Dette er grunnen til at loven om tiltrekning blir sett på som en naturlov og grunnen til at de hevder at det vonde som skjer med oss har vi selv skapt. Det er på denne bakgrunn de hevder at tankene spiller en så stor rolle i livene våre og at de vektlegger viktigheten av positiv tenkning. Den enorme suksessen de opplever burde kanskje være et bevis på at det fungerer?