Ikke så heit lenger

Barack Obamas popularitet er synkende.

VIKTIG SOMMER: Barack Obama koste seg i går ved grillen sammen med kokken Bobby Flay. Obama har vært svært populær lenge, men nå viser ny målinger at han ikke er like heit lenger. Foto: AFP/Saul LOEB/Scanpix
VIKTIG SOMMER: Barack Obama koste seg i går ved grillen sammen med kokken Bobby Flay. Obama har vært svært populær lenge, men nå viser ny målinger at han ikke er like heit lenger. Foto: AFP/Saul LOEB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny meningsmåling offentliggjort av TV-kanalen ABC og avisen The Washington Post viser at 59 prosent sier at de synes Obama gjør en god jobb. Det er et fall på 10 prosentpoeng siden i vår.

Obama har, på tross av en lang rekke angrep fra republikanerne, hittil vært populær i befolkningen. Og selv om han fortsatt har tall som normalt sett ville blitt ansett som gode, Real Clear Politics' gjennomsnittsmåling av Obamas popularitet viser at 56,2 prosent av velgerne mener han gjør en god jobb, er tendensen altså synkende.

Skiftet taktikk

Politico skriver at presidenten nå har endret taktikk, på grunn av motgangen.

Obama sliter med problemene i økonomien, arbeidsledigheten øker for eksempel fortsatt kraftig i USA, og Iran og Nord-Korea har ikke akkurat svart positivt på hans forsøk på samtaler og diplomati. Samtidig prøver han å få gjennom en omfattende helsereform, med motstand fra republikanerne og enkelte partifeller.

For å få til dette, uten å samtidig miste velgernes gunst, har Obama ifølge Politico i de siste talene vært mer direkte og offensiv.

- Hvis han får gjennom helsereformen, klimareferomen og økonomien bedrer seg, så vil vi si at han har hatt en strålende sommer. Men hvis ting begynner å falle fra hverandre, vil vi si at det var 19. juli vi kunne si at ting begynte å gå dårlig for ham, sier den politiske analytikeren James Carville til Politico.

Det hvite hus avviser kategorisk at Obama nå står ved et vippepunkt.

- Obama og hans team har vært gjennom liknende en rekke ganger og har blitt erklært død mange ganger, men alltid kommet tilbake og lyktes. Det er ingen som blir rike på å vedde på at Barack Obama mislykkes, sier Dan Pfeiffer i kommunikasjonsavdelingen i Det hvite hus.

Den nye meningsmålingen fra ABC og The Washington Post viser at 52 prosent er fornøyd med jobben han gjør på det økonomiske området, en nedgang på 8 prosentpoeng.

Under halvparten av de spurte, 49 prosent, sier seg fornøyd med innsatsen for reformer innen helsesektoren. Også her er tilbakegangen på 8 prosentpoeng.

49 prosent er misfornøyd med hvordan Obama håndterer det svimlende budsjettunderskuddet, mens 43 prosent gir presidenten godkjent.
Upopulære republikanere
Tallene kunne vært godt nytt for Republikanerne, men opposisjonspartiet nyter ikke særlig godt av Obamas dalende popularitet.

Bare 36 prosent sier at partiet gjør en god jobb i kongressen, mens 58 prosent mener det motsatte.

Samtidig som Obama opplever synkende tall, kan han berolige seg med at han hittil er langt mer populær enn sin forgjenger. Mot slutten av hans presidentperiode menter bare 25 prosent av velgerne at George W. Bush gjorde en god jobb, noe som er det tredje laveste for en president noensinne.

Men Obama bør kanskje merke seg at Bush begynte med en popularitet på omtrent 60 prosent, altså det samme som Obama i store trekk har nå, og at nær 90 prosent i tida etter 11. september 2001.