- Ikke så stor forskjell mellom kandidatene i Iran

Mener Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): President Barack Obama vil ikke stille seg på parti med opposisjonen i Iran, og nøler med å si at president Mahmoud Ahmadinejad bedrev valgfusk. 
 
I en kommentar sa Obama at det ikke nødvendigvis er store forskjeller mellom Ahmadinejad og reformvennlige Mir Hossein Mousavi, skriver AP.
 
— Forskjellen mellom Ahmadinejad og Mousavi, i kraft av deres faktiske politikk, er muligens ikke så stor som det påstås, sa Obama, som for andre dag på rad var svært forsiktig i sine uttalelser.

- 20 drept
President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt med hele to tredjedeler av stemmene og anklagene om juks kom umiddelbart. President Obama påpeker at begge uansett vil være kontrollert av landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.
 
- I alle tilfeller så må vi forholde oss til et iransk regime som historisk sett har vært fiendtlige mot USA, som har skapt problemer i nabolaget og som forsøker å få atomvåpen, sier Obama.
 
Videoklipp fra Iran viser blodige og brutale scener, hvor demonstranter blir overfalt og slått av regimevennlige sikkerhetsstyrker. 

De offisielle dødstallene er sju. Den israelske storavisa Ha'aretz skriver imidlertid at 20 er drept i demonstrasjoner landet over.

Kritiske til Obama
Kilder Dagbladet har pratet med forteller om bekjente i landet som har blitt utsatt for vold og trusler, og som lever i dyp frykt for myndighetene.

Obamas politisk nøytrale linje har vakt sterkt kritikk fra den politiske opposisjonen i USA. De mener han må kjøre en hardere linje mot valget av Ahmadinejad, og tydelig stille seg på demonstrantenes side.
 
- Han må snakke ut om at valget er korrupt, falskt og svindel — at det iranske folket er fratatt sine rettigheter, sa republikaner John McCain på NBC-programmet «Today», skriver AP.
 
Obama uttrykte imidlertid «dyp bekymring» for de åpenbare angrepene mot ytringsfrihet og demokrati, og sier urolighetene viser at «det iranske folket ikke er overbevist om valgets legitimitet», melder NTB. 
 
- Når jeg ser volden rettet mot fredelige demonstranter; når jeg ser fredelig protest bli undertrykt — så er det en bekymring for meg og det amerikanske folket, sa Obama.

USA holdt Twitter oppe
Vokterrådet sa i går at de skal foreta en ny opptelling av stemmene

Iranske myndigheter arbeider svært aktivt for å sensurere informasjon inn og ut av landet. En rekke nettsider er stengt, det er umulig å sende sms og tv-kanaler får satellittsignalene blokkert. 

Journalister får ikke fornyet visum, nektes å dekke demonstrasjoner, blir fratatt videoopptak, truet og kastet ut av landet. 
 
Trass USAs forsiktige linje i konflikten, så sendte Jared Cohen i innenriksdepartementet nylig en forespørsel til Twitter-grunnlegger Jack Dorsey — for å be ham utsette en planlagt driftsstans.

- Det var bare for å si: «Det ser ut til at Twitter spiller en viktig rolle i en kritisk periode i Iran. Kan du sørge for at det opprettholdes?», sier talsperson P.J. Crowley i departementet til New York Times.