Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stordalen refset næringslivets lave kvinneandel - nå svarer kvinnene:

- Ikke så svart som Stordalen beskriver

Flere kvinnelige sjefer forteller at de har flest kvinner i ledergruppene sine, men er glad for at debatten reises.

SE DEN OMSTRIDTE TALEN: Petter Stordalen holdt en følelsesladd tale under den svenske Almedalsveckan. Her gikk hotellkongen til angrep på menn som undergraver kvinner. Video: Instagram/Petter Stordalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en flammende tale tok milliardær og hotelleier Petter Stordalen (56) et oppgjør med næringslivets lave kvinneandel mandag.

- Norden styres fortsatt av sånne som meg. Hvite, heterofile menn på 55 pluss, sa Stordalen fra scenen under Almedalsveckan i Sverige, som tilsvarer Arendalsuka i Norge.

- Dere tror kanskje utviklinga har gått i riktig retning? Nei, dessverre er det ikke sånn, la han til.

Enig med Stordalen

Solveig Hellebust (51), konserndirektør i DNB, er både enig og uenig i budskapet fra Stordalens tale.

- Styres Norden av hvite, heterofile menn på 55 pluss?

- Statistisk sett stemmer det i stor grad, men det er en endring som skjer nå, også i store konsern, svarer Hellebust til Dagbladet.

KONSERNDIREKTØR: Solveig Hellebust er en av seks kvinner i DNBs konsernledelse. Foto: DNB
KONSERNDIREKTØR: Solveig Hellebust er en av seks kvinner i DNBs konsernledelse. Foto: DNB Vis mer

I selskapet hun jobber for, består konsernledelsen av seks kvinner og sju menn. Fra 1. september i år, blir nåværende finansdirektør Kjerstin Braathen DNBs nye toppsjef. Hun tar over etter konsernssjef Rune Bjerke, som har ledet DNB i 13 år.

I talen viste Stordalen til en rapport fra Albrigthstiftelsen som beskriver en annen virkelighet.

Rapporten viser at antallet selskaper som ikke har kvinner i ledelsen økte i 2018, og at 81 av 329 børsnoterte selskaper i Sverige aktivt har valgt bort kvinner i ledergruppene.

SE TV: Petter Stordalen holdt en følelsesladd tale under den svenske Almedalsveckan. Dette synes folk om Stordalens budskap. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

- Det er nok mulig at Sverige mer konservativt enn Norge, men vi har fortsatt en lang vei å gå. I Norge mener jeg imidlertid at trenden er positiv. Jeg opplever ikke at situasjonen er så svart som Stordalen beskriver, sier konserndirektør Hellebust.

- Ting kan gjøres bedre

Også HR-direktør i NAV, Gunhild Løkkevol, uttrykker overfor Dagbladet at de i toppledelsen har flest kvinner, rettere sagt fem kvinner og fire menn.

FLEST KVINNER PÅ TOPP: HR-direktør i NAV, Gunnhild Løkkevold, hevder at også de har flest kvinenr i toppledelsen. Foto: NAV
FLEST KVINNER PÅ TOPP: HR-direktør i NAV, Gunnhild Løkkevold, hevder at også de har flest kvinenr i toppledelsen. Foto: NAV Vis mer

Samtidig peker hun på at Norge har et stykke å gå når det gjelder mannsdominanse i næringslivet, og hun vil at både politikere og samfunnstopper ser nærmere på det.

- Det er alltid slik at ting kan gjøres bedre. Jeg tenker at det er viktig å heie på toppledere og virksomheter som jobber målrettet med dette samtidig som de leverer gode resultater. På den måten vil flere trigges av dette, sier Løkkevol.

- Forrundrer meg

Ifølge nestsjef i Vipps, Elisabeth Haug, er det også en høyere prosentandel kvinner i ledergruppa i Vipps.

- Vi har 55 prosent kvinner og 45 prosent menn. Målsettingen er ikke at det skal være 50/50, men at det skal være god balanse, sier Haug til Dagbladet.

NESTSJEF: I Vipps Elisabeth Haug sier at det er viktig at en uttrykker at kvinner har ekspertisen en trenger for å bli sjef. Foto: Vipps.
NESTSJEF: I Vipps Elisabeth Haug sier at det er viktig at en uttrykker at kvinner har ekspertisen en trenger for å bli sjef. Foto: Vipps. Vis mer

Hun sier at det forunderer henne at det «fortsatt er næringslivsledere som ikke prioriterer mangfold».

- Vi som ledere må si tydelig ifra at kvinner både har muligheten og ekspertisen vi trenger. Vi må ikke overdrive hvor vanskelig dette egentlig er å få til, jeg kan ikke forstå at en shortlist til et lederverv i disse dager kan bestå av bare menn. Da må vi orker å lete litt lenger, fortsetter hun.

- Satt oss et mål

Administrerende direktør Turid Grotmoll (60) i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, vil ikke kommentere Stordalen sine påstander, men uttrykker overfor Dagbladet at det er viktig tema som hun ønsker bevissthet rundt.

FØRSTE KVINNELIGE STYRELEDEREN: Turid Grotmoll er den første kvinnelige styrelederen i Finans Norge, og mener at utvikligen har gått for treigt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FØRSTE KVINNELIGE STYRELEDEREN: Turid Grotmoll er den første kvinnelige styrelederen i Finans Norge, og mener at utvikligen har gått for treigt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Hun forteller at de for tolv år siden satte seg et mål om å jevne ut andelen mellom kvinnelige og mannlige ledere, og at de i dag har nådd det målet.

- Stort sett over hele gruppa er det i dag lik kjønnsfordeling mellom kvinner og menn hos oss, sier Grotmoll til Dagbladet.

- For seint

Målrettet innsats har det også vært i DNB, ifølge konserndirektør Hellebust. Hun beskriver en målrettet innsats fra selskapet over mange år, som konsernet når resultater av.

- Vi må tørre og løfte kvinner fram, og tørre å løfte noen mer enn et hakk av gangen, sier Hellebust, og peker på nettopp hennes kommende sjef, Kjerstin Braathen, som eksempel.

- Da Braathen kom inn i konsernledelsen, ble hun løftet to hakk opp. Det var ikke vanlig å gjøre i DNB da, men man turte å gjøre det, sier Hellebust.

Grotmoll peker på sin side på at utviklingen har tatt lang tid Fremtind.

- Jeg fylte 60 år for noen måneder siden og jeg er den første kvinnelige styrelederen i Finans Norge. Det er for seint at det først er nå at en av de kvinnelige lederne i finansnæringen blir pekt på av en valgkomiteene.

Hun peker på at det derfor er viktig å ha bevissthet rundt tematikken, selv om det ikke er et mål i seg selv at det er helt likt.

Kompetanse viktigst

Og kompetanse var, er og vil forbli det viktigste kriteriet for å løfte ansatte, være seg menn eller kvinner, høyere opp i systemet, ifølge Hellebust i DNB.

Hun tror at forskjell mellom kjønnene spiller inn i hvorfor kvinneandelen i næringslivets ledelse har blitt som den har blitt.

- En hypotese, som støttes av forskning på området, er at menn har mer selvtillit til å søke på stillinger. Hvis en stillingsutlysning har 20 veldig spesifikke kriterier, ser kanskje enkelte kvinner at de ikke møter alle, og avstår fra å søke. En mann søker kanskje uansett om han ikke møter alle. Men det må understrekes at menn ikke er like, og kvinner ikke er like, sier Hellebust.

EAT Forum 2019: "The Science is Clear- It's Time to Act". Gunhild Stordalen holdt tale under EAT Forum. Video: EAT. Vis mer

Får ennå kritikk

Likevel er man heller ikke hos DNB tilfreds med situasjonen slik den er nå. Seinest i forrige uke fikk storbanken kritikk for å ikke ville oppgi kjønnsbalansen i landets største meklerhus, skrev Dagens Næringsliv.

Etter kritikk for manglende åpenhet snudde DNB, og offentliggjorde tallene. De viste en kraftig mannsdominans i meklerhuset. Innenfor aksjehandel er kvinneandelen 18 prosent.

Hellebust vedgår at det ikke er høy nok andel innenfor denne delen av storbankens virksomhet.

- Det finnes områder hos oss som ligger bak andre. Det er enkelte divisjoner hvor vi ikke har høy nok andel, men vi jobber systematisk og målrettet med dette, sier konserndirektøren.

Nærmer seg målet

Og nettopp det å arbeide målrettet for å øke andelen kvinner i ledelsen i næringslivet, er helt nødvendig, tror Hellebust.

Et mål DNB satte seg, var at 40 prosent av lederne skulle med tida være kvinner. Banken nærmer seg stadig dette målet.

- Trenger erfaring

Den norske investoren Jan Haudemann-Andersen hevdet overfor Dagbladet tirsdag det ikke alltid er like lett å finne kvinner som menn til toppstillinger.

UENIG: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UENIG: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Du ser det spesielt i ledelsen av styrer. De trenger erfaring, og det har ofte ikke kvinnene, sa Haudemann-Andersen, som understreket at de er velkomne i næringslivet.

Det er ikke Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI), enig i.

- Dette argumentet har vi hørt over flere tiår, og her må vi endre mentaliteten. Heller ikke menn er født med lederkompetanse. Dette skjer i samspill med andre. Kvinner må, som menn, få tillit fra mentorer som gir mulighet til å utvikle lederegenskaper. Man skal velge den som er best kvalifisert til jobben, og da stiller kvinner ofte like sterkt, eller sterkere, enn menn, sier Bekkemellem.

Hun peker også på at de har et mål med kjønnsbalanse, og at det også i LMIs styre er 50 prosent kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!