Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke så tynn sammeliknet med andre overlevende

Utenriksminister på Marshalløyene sår tvil om den skipbrudne mannens historie.

SKIPBRUDDEN: José Salvador Alvarenga skal ha drevet rundt på stillehavet i 13 måneder. Foto: Giff Johnson / AFP / NTB Scanpix
SKIPBRUDDEN: José Salvador Alvarenga skal ha drevet rundt på stillehavet i 13 måneder. Foto: Giff Johnson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om den skipbrudne mannen som overlevde over et år på en liten glassfiberbåt i stillehavet har forbløffet verden.

Den 37 år gamle mannen som har identifiert seg som José Salvador Alvarenga, skal ha forlatt Mexico for å fiske hai da han og hans kollega, en gutt i slutten av tenårene ved navn Ezekiel, blåste ut av kurs og drev rundt på stillehavet i 13 måneder.

Mannen skal ha overlevd på skilpadder, fulger og småfisk, og drukket fugle og skilpaddeblod for å få i seg væske. Den unge kollegaen klarte ikke å fordøye rått kjøtt, og døde etter en måned på havet.

Nå kommer de kritiske røstene.

Skeptisk Gee Bing, fungerende utenriksminister på Marshalløyene, er skeptisk til Alvarengas beretnig etter å ha møtt ham på mandag.

- Det høres ut som en utrolig historie, og jeg er ikke sikker på om jeg tror på den. Da vi så ham var han ikke veldig tynn sammenliknet med andre overlevende vi har sett tidligere. Nå vil vi prøve å finne ut mer informasjon, sa Bing til AP Wellington.

Bing sier til AP Wellington at mannen mangler identifikasjon, og at flere detaljer fortsatt er uklare, inkludert hvor i Mexico han skal ha reist fra. Den overlevendes vitale tegn er gode, selv om blodtrykket hans er litt lavt. Etter at legene gir klarsignal håper de å få utlevert ham til Mexico eller et annet hensiktsmessig land.

Verden fikk høre om den utrolige historien gjennom den norske antopologi-studenten Ola Gunhildrud Fjelstad, som gjør feltarbeid på Ebon-atollen

- Umulig for oss Faren til den norske antropologistudenten, Erik Gunhildrud, forteller til Dagbladet at Ola ikke ser det som sin rolle å ta stilling til om mannen forteller sannheten.

- Det er helt umulig å skulle vurdere det, men mannen var i en dårlig forfatning da de fant ham, det er det ingen tvil om. Han var veldig forkommen. Skitten, og han luktet. Og han var tydelig veldig glad for å være i live, sier Erik Gunhildrud til Dagbladet.

Mannen bodde hos Ola Fjelstad i to netter fram til han ble fraktet inn til hovedstaden, og de kommuniserte med å tegne til hverandre og via kroppspråk.

Gunhildrud sier til Dagbladet at det godt kan ha oppstått misforståelser i kommunikasjonen, men at slik sønnen hadde forstått det hadde mannen forklart at han var på vei til El Salvador for å besøke foreldrene sine.

Ikke avmagret Den amerikanske amassadøren Tom Armbruster har fungert som tolk for Alvarenga, som kun snakker spansk, mens han møtte embetsmenn fra Marshalløyene i et halvtimes møte før han ble sendt til sykehus for å ta prøver.

- Det er vanskelig for meg å forestille meg å overleve 13 måneder til sjøs. Men det er også vanskelig å tenke seg hvordan noen kan komme på Ebon ut av det blå. Denne fyren har tydelig vært gjennom en prøvelse, og har vært på sjøen en stund, sa den amerikanske ambassadøren Tom Armbruster i Majuro til AP Wellington.

Armbruster forteller at han klager over leddsmerter, og at han halter, men kan gå.

Da Alvarenga kom i land på Majuro etter den 22 timer lange båtturen fra Ebon-atollen fikk han støtte av en sykepleier da han gikk. Han har langt hår og skjegg, og heller enn å virke avmagret ser han oppblåst ut, særlig rundt anklene. Det kan imidlertid skyldes at kroppen blir oppblåst som følge av sollys og salt.

Likevel er det den mentale helsen som kan by på de største utfordringene i dagene framover.

Til MailOnline sier mannen at han desperat ønsker å ringe sin familie, sin kone og 10 år gamle datter i El Salvador, men at kan ikke husker hva landsbyen heter eller telefonnummeret

- Jeg har glemt mange ting, sier Alvarenga til MailOnline.

- Det er mulig Erik van Sebille, en Sydney-basert oseanograf ved University of New South Wales, sier til AP Wellington at det er god mulighet for at en båt som driver utenfor Mexicos vestkyst kan bli båret av strøm til Marshalløyene.

En slik reise vil vanligvis ta 18 måneder til to år, avhengig av vind og strømninger, selv om 13 måneder er mulig .

Det har vært andre tilfeller av folk som overlever flere måneders drift i Stillehavet. I en tilsvarende hendelse i 2006 overlevde tre meksikanske haifiskere ni måneder på havet før de ble reddet nær Marshalløyene.

Foto: Den norske antropologistudenten Ola Fjelstad var den første som fortalte om mannen. Foto: Privat
Foto: Den norske antropologistudenten Ola Fjelstad var den første som fortalte om mannen. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!