Ikke så varmt i Oslo siden mai 1946

28,9 varmegrader er den høyeste målte temperaturen på Blindern siden mai 1946.

NY VARMEREKORD: Torsdag ble det satt flere varmerekorder i landet, og Oslo endte på 28,9 grader på Blindern. Dette er den varmeste temperaturen som er målt i mai noensinne, og forrige rekord var fra 1946. På bildet er Pia de la Vega (30) og Jørgen Stoltenberg Hildal (28) som nyter sola på Nordstrand bad. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NY VARMEREKORD: Torsdag ble det satt flere varmerekorder i landet, og Oslo endte på 28,9 grader på Blindern. Dette er den varmeste temperaturen som er målt i mai noensinne, og forrige rekord var fra 1946. På bildet er Pia de la Vega (30) og Jørgen Stoltenberg Hildal (28) som nyter sola på Nordstrand bad. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På torsdag ble det satt flere varmerekorder i landet, og Oslo klinket til med 28,9 grader på Blindern.

- På Blindern er det satt ny varmerekord i mai. Vi må helt tilbake til 29. mai i 1946 for å stryke den gamle rekorden. Den dagen ble det målt 28,4 grader på Blinderen, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen, ved Meteorologisk institutt.

Den gamle målestasjonen på Blindern ble satt opp i 1937.

Flere rekorder Det var ikke bare Oslo som slo gamle mai-rekorder på torsdag.

- Gvarv i Telemark målte hele 30,6 grader, noe som var den varmeste målte temperaturen i landet denne dagen. Gulsvik i Buskerud slo også sin gamle rekord med 30,1 grader. Forrige rekord har stått siden 1922, sier Bentsen til Dagbladet.

Selv om det har vært varmefest i landet, tror ikke meteorologen at det vil bli nye rekorder i mai.

- Det er ikke store temperaturendringer til i morgen, så jeg tviler på at det vil settes ny rekord, sier hun.

Superværet fortsetter Bentsen utelukker ikke at vi kommer til å oppleve tilsvarende temperaturer i morgen, men lokale regnbyger som tidvis kommer til å avkjøle ellers svette østlendinger, minker sjansen for dette.

- Vi får et mindre nedbørsområde som akkurat nå ligger over havet vest for oss. Det er ventet å passere i morgen. Utover dette vil det bli supervær resten av helga med temperaturer opp mot 25 grader, sier hun.

Bentsen sier at temperaturen skyldes et høytrykk som har ligget stabilt over landet og varm luft fra sør. Høytrykket kommer til å ligge til i hvert fall over pinsen.
 
Store kontraster Østafjells kan det komme noen lokale ettermiddagsbyger fredag ettermiddag, men ellers skal det bli varmt og godt med strålende sol til over pinsen.

Nord-Norge får desverre ikke være med på varmefesten, og målestasjonen i Tromsø målte kun sju grader torsdag.

- I Troms og Finnmark er det ikke like gøy, og det var kun sju grader i Tromsø. I dag ventes det opp mot liten storm langs kysten.

Det vil være utrygt for noe mer nedbør i helgen enn i ukedagene. Fra fredag kan en vente noe bygeaktivitet i Nord-Norge, men det ser stort sett fint ut i helgen i Nord-Norge.

- Det blir ikke de store mengdene med nedbør. Fredag og lørdag blir det oppholdsvær i Troms og Finnmark, mens i Nordland blir det noe regn på fredag, sier meteorologen.

 

HUSK SOLKREM: Sola tar godt selv om vi kun er i mai. UV-stråling er farlig for huden, så husk solkremen. Foto Knut Falch / SCANPIX
HUSK SOLKREM: Sola tar godt selv om vi kun er i mai. UV-stråling er farlig for huden, så husk solkremen. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer