- Ikke så viktig hva vi gjør her hjemme

Norge er for lite til at våre klimakutt vil merkes noe særlig, mener forsker i FNs klimapanel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er mulig å stoppe den globale oppvarmingen, og det behøver ikke bli så dyrt. Det er hovedkonklusjonen til FNs klimapanel (IPCC) etter en ukes tøffe samtaler som ble avsluttet i Bangkok i dag.

For at temperaturøkninhen skal begrenses til 2-3 grader, som er sett på som en faregrense, må klimagassutslippene reduserers med 50-85 prosent innen 2030. Dette er mulig, men det koster.

Prislappen er på mellom 2-3 prosent av verdens gjennomstnitlige BNP.

IPCC bestemmer ikke hva medlemslandene skal gjøre, men kommer med forslag til mulige tiltak og har beregnet prisen av disse.

- Jeg synes rapporten har et optimistisk drag. Den slår fast at det er mulig å stoppe den globale oppvarmingen til en kostnad som vi kan klare. Men for å begrense utslippene må det kuttes dramatisk i alle land. Rapporten viser at i-land står for en så stor del av utslippene at vi i Norge også må kutte. Fordelingen vil jeg ikke si noe om. Men det må bli betydelige kutt her hjemme, sier Miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Norge for lite

Forsker ved Center for International Climate and Environmental Research CICERO og SSB Knut Alfsen, mener derimot at Norge er for lite til at vi kan gjøre noe særlig forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer