Ikke SAS-aksjoner i Danmark

BERLIN (Dagbladet): Servicepersonalet i Danmark har fredet SAS frem til 9. august. På et møte mellom Luftfartsfunktionærernes Forbund (LFF) og de andre organiasjonene i dag, ble det bestemt at kundene ikke skal terroriseres med flere ulovlige aksjoner i sommervarmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS' planer om å spare inn tre milliarder kroner i året ved å sette ut billettsalget, innsjekkingen og baggasjehåndteringen til et eksternt selskap, utløste streiken som gjorde at 72 avganger fra Kastrup måtte droppes forrige onsdag. I går fikk de aktuelle yrkesgruppene det brevet som de hadde krevet fra SAS-sjef Jan Stenberg. Formann Nicolas Fischer i LFF karakteriserer innholdet som intetsigende utenomsnakk. -Det står at det skal spares men det ennå ikke er besluttet hvordan dette skal skje. Det har vi hørt i to år, sier Fischer.

Til tross for den aggressive tonen, bestemte LFF-folkene og representanter for andre fagforbund at de vil vente med ytterligere mishagsytringer til etter et møte SAS-ledelsen innkaller til den 9. august. Da skal talsmenn for 39 fagforbund, som organiserer 24000 SAS-ansatte i de tre skandinaviske landene, møte Jan Stenberg.

Det er en vanlig oppfatning i reiselivsbransjen, at SAS' ledelse har en skjult agenda med planene om å overlate servicefunksjonene på Kastrup til andre selskaper. De siste årene har disse yrkesgruppene, som kjennetegnes ved at de er organisert i små men maktfulle særforbund, utallige ganger har gjennomført ulovlige aksjoner - med avlysninger og store forsinkelser som resultat. Når SAS ikke lenger selv står ansvarlig som arbeidsgiver, kan selskapet øve press overfor samarbeidspartnere - og rett og slett kreve at de avtalte tjenester leveres punktlig til tiden.