MINST 80 DREPT. Minst 80 personer er drept i massakren på AUF-leiren på Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
MINST 80 DREPT. Minst 80 personer er drept i massakren på AUF-leiren på Utøya i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

- Ikke se deg tilbake. Se mot land og tenk at det er målet

Khamshajiny Gunaratnam forteller om de dramatiske timene på sin blogg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Khamshajiny Gunaratnam (23) var blant ungdommene som befant seg på Utøya da en mann kledd som politi begynte å skyte rundt seg i går.

- Jeg er faktisk fortsatt i sjokk. Jeg klarer ikke å presse ut en eneste tåre. Jeg kan ikke tro det: I dag holdt jeg faktisk på å bli drept. Jaget og drept, skriver hun på bloggen sin.

Hun skriver at mange av ungdommene ble bekymret da de hørte om eksplosjonen i Oslo, og prøvde å få tak i familie og venner som befant seg i hovedstaden. Da hun til slutt fikk vite at familien hennes ikke befant seg i nærheten trodde hun at hun kunne puste lettet ut, men plutselig hørte de skudd.

- Alle med båt må hjelpe oss - Hvem faen er det som kødder nå da, tenkte vi? Plutselig ser jeg alle vaktgutta springe oppover og ba oss "gjemme oss", løpe inn i hovedbygget" osv. Jeg løp inn til utedoen like ved AUF-butikken. Skuddene nærmet seg. Jeg var veldig sikker på at dette var "spøk", men man kan jo aldri være sikker på noenting, det har dagen i dag bevist.

Inne på toalette klarte Gunaratnam å sette mobilen på lydløs og gjemme den i bh'en slik at hun ikke skulle miste den. Hun beskriver sekundene inne på toalettet som «for jævlig».

- Når jeg endelig hørte stemmene til noen bekjente kom jeg ut. Men det var jo ikke over. Vi falt og snubla gjennom masse busker og svære steiner. Jeg fikk mange sår. Der var vi en del, 15-20 personer, kanskje? Jeg var stressa. Matti holdt meg og beroliget meg. Vi løp og løp. Det verste var når vi fikk vite: Han som skjøt, han var forkledd som en politimann, skriver hun.

Via Facebook fikk de sendt ut en melding med en oppfordring til at alle som befant seg i fjorden med båt måtte hjelpe dem.

- Ikke se tilbake Livredde begynte flere av ungdommene å svømme bort fra øya.

-Kamzy, nå skal du ikke se tilbake. Du skal se rett fram på landssiden og tenke at det er målet ditt, var beskjeden Gunaratnam fikk av en venn da de befant seg i vannet.

Litt ute i vannet dukket det opp båter for å hjelpe. Skuddene smalt hele tiden rundt dem.

- Selv når vi hadde kommet opp i båten, så klarte jeg ikke å slappe av. Det var liksom ikke "yes, vi er reddet"- spirit. Han kan fortsatt treffe oss med maskingeværet sitt! Jeg satt meg umiddebart på gulvet i båten. Jeg følte meg ikke trygg. Ikke det i det hele tatt.

- Vi er bare vanlig ungdom Gunaratnam og vennene hun rømte fra øya med var blant de første som kom inn til land etter tragedien. Der ble de tatt hånd om av ambulansepersonell, fikk klær og varm drikke. Ved Sundvollen hotell ble ungdommene registrert og samlet, og etter hvert kom flere og flere inn mot land.

- Jeg er fortsatt i sjokk. Hvem gjør noe sånt? Sprenger viktige bygninger i Oslo og dreper framtidens Arbeiderpartipolitikere som er på en sommerleir på Utøya. Hva galt har vi gjort?! Den som tyr til vold, har gått tom for argumenter. Hvordan kunne han gjøre det han gjorde mot mine AUF-venner? Dette virker så surrealistisk. Jeg skjønner ikke. Jeg forstår ikke, skriver Gunaratnam.

- Men aller først går tankene mine ut til alle pårørende. Det er nå vi skal passe skikkelig på hverandre. Bidra- og løfte hverandre opp. Trøste hverandre. OG vise den varmeste delen vi mennesker har. Vi er bare vanlig ungdom. Vi driver med politikk. Vi vil gjøre verden til et bedre sted — I missed the part where WE became the bad guys. Tenker på hver eneste en av dere som var på Utøya i dag.

Politiet bekreftet i natt at det er minst 80 drepte etter massakren på AUF-leiren på Utøya.

Det vil si at det er til sammen minst 87 drepte etter gårsdagens to hendelser, etter at sju er bekreftet drept etter bombingen av regjeringskvartalet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer