Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke se, ikke høre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I helga ble femti irakiske rekrutter på permisjon stanset ved falske veisperringer, tvunget til å ligge ned, og deretter henrettet av opprørere i politiuniformer. Henrettelsene er avskyelige terrorhandlinger utført av opprørere som stadig oftere retter sine angrep mot irakere i sivil eller uniform. De er lettere mål enn topp trente og topp utstyrte amerikanske soldater. Mønsteret begynner å likne utviklingen i krigen i Vietnam, der amerikanske styrker og FNLs gerilja drev hverandre til stadig mer brutal og avskyelig voldsanvendelse.
  • Sammenlikningen med Vietnam dukker nå opp også i intervjuer med soldater som gjør tjeneste i Irak. En av dem sa til avisa The New York Times at Irak var som Vietnam, og at han ikke skjønte hvorfor han tjenestegjorde i denne krigen.
  • Ingen av de to presidentkandidatene i den amerikanske valgkampen drøfter den stadig verre situasjonen i Irak i sine appeller til velgerne. Senator John Kerry er forsiktig fordi han stemte for krigen, men kritiserer presidentens krigføring, og fordi det er et følsomt tema å kritisere mens amerikanske soldater befinner seg i felten. President George W. Bush fjerner seg så langt som mulig fra virkeligheten på bakken, og erklærer i stedet at friheten er på marsj. De elleve hundre døde amerikanske soldatene nevner han nesten aldri. Teleevangelisten Pat Robertson påstår at Bush før invasjonen forsikret ham om at ingen amerikanske soldater kom til å miste livet. Det hvite hus dementerer at Bush sa noe slikt, men det er fristende å tro på Robertson, fordi utsagnet stemmer så godt med presidentens holdning til de døde soldatene. Døde irakere verken teller eller telles i valgkampen.
  • Lørdag trykte Dagbladet bilder av amerikanske soldater som overlevde tjenesten i Irak, men ble alvorlig skadet i krigshandlingene. Slike bilder vises knapt i amerikanske medier. Redaktørene frykter reaksjonene fra presidentens mektige støttespillere, som ofte enten eier mediene eller styrer store reklamekonti. Resultatet er at de amerikanske velgerne er dårlig orientert om virkeligheten i Irak, selv om det er valgkampens viktigste sak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media