Ikke selg nå - selv om aksjefondene stuper

Du kan miste en tredjedel av sparepengene dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uroen i verdens finansmarked påvirker også Norge.

Mer enn én million nordmenn sparer i fond, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening. Verdien på fondene har naturlig nok falt den siste tiden, når aksjekursene har stupt verden over.

70,7 milliarder

Ved utgangen av august hadde norske sparere totalt 70,7 milliarder kroner i aksjefond ifølge Verdipapirfondenes forening.

Svært mange populære aksjefond har sunket med over 30 prosent - altså rundt en tredjedel - det siste året. Det betyr at norske sparere - på papiret - har tapt flere titalls milliarder kroner.

- Våre norske aksjefond har fulgt Oslo Børs nedover, og et fond som Nordea avkastning har sunket med 36 prosent hittil i år. Dette er veldig lite hyggelig for kundene våre. Mange er bekymret og trenger å snakke med en rådgiver for å få bekreftet om sparingen er fornuftig eller ikke. Selv om det nå blåser veldig er det viktig å se ting i perspektiv, sier administrerende direktør i Nordea Fondene Norge, Anders Haugan.

- Ikke selg nå

Han råder nesten ingen til å selge seg ut av aksjefondene sine nå - med mindre man har akutt behov for pengene. Nå bør man sitte på gjerdet.

FOND I FALL: Svært mange aksjefond faller med over 30 prosent. Det betyr at du kan miste over en tredjedel av sparepengene dine dersom du selger nå. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
FOND I FALL: Svært mange aksjefond faller med over 30 prosent. Det betyr at du kan miste over en tredjedel av sparepengene dine dersom du selger nå. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Vi må huske på at de som selger nå realiserer tapet. Hvis man ikke selger vil det foreløpig bare være et tap på papiret. Nordmenn har en tendens til å selge på bunn og kjøpe på topp, men det er ikke så lurt. Vi må huske på at det er nå aksjer er billig, og dermed kan det være lurt å kjøpe, sier Haugan.

Derfor mener han det vil være lurt å inngå en spareavtale nå, men fraråder likevel å satse alle sparepengene sine samtidig akkurat nå.

- Nå er det lurt å porsjonere ut pengene, og gjerne spare både i aksjefond og rentefond. Samtidig er det lurt å ha en variert aksjeportefølje, råder Haugan.

De fleste ekspertene anbefaler månedlige spareavtaler.

- Uansett er dette ting man må tenke svært nøye gjennom, og det er viktig å snakke med en rådgiver om hvilken plan man har med sparingen, sier han.

Falt en tredjedel

Asbjørn Vagle, direktør for formuesforvaltning i Skagenfondene, legger ikke skjul på at fondene til norske sparere har falt i verdi.

- Verdien på fondene våre har gått kraftig ned slik som de fleste andre fond. Når markedet faller på alle fronter rammer det også oss, sier Vagle til Dagbladet.no.

Ikke selg nå - selv om aksjefondene stuper

Ett av de mest populære fondene, Skagen Vekst, har minimum 50 prosent andeler i Oslo Børs, og har falt 33,21 prosent hittil i år. Skagen Global har falt 25,16 prosent.

- Skagen Vekst har investert i solide selskaper på Oslo Børs. Under finanskrisen den siste tiden har disse falt kraftig. Utenlandsandelen av fondet har som mål å komplettere de norske selskapene, men også disse har falt når det er veldig urolig i verden, sier Vagle.

Tenk langsiktig

De siste månedene har norske fond falt mer enn utenlandske fond.

Skagenfondene har merket en større pågang fra bekymrede kunder enn normalt.

- Kundebehandlerne har travle dager, det er mange kunder som følger med og vil ha våre reaksjoner og råd. Men dette er ikke spesielt komplisert; hvis du har gått inn i fondssparing med et langsiktig perspektiv og har tatt en rimelig risiko så skal du ikke endre strategien på grunn av utviklingen nå, sier Vagle.

Han anbefaler ikke folk å ta pengene sine ut av fondene, med mindre de har investert penger de trenger nå.

- Det er lurt å tenke langsiktig selv om vi ikke vet når oppgangen kommer. Men man bør bare investere penger i fond som du ikke har behov for i det daglige. Men klart, mister du nattesøvn fordi du er bekymret for å tape pengene så kan det være riktig å trekke deg ut.

Hvis du derimot har penger til overs som du ikke har behov for de nærmeste årene er det nå et gunstig tidspunkt å begynne med fondsparing. De lave kursene gjør at du får en god pris når du kjøper fond nå.

- Det er nå aksjene er billige og du får en god inngangskurs på fondet nå. Men man må være bevisst på at aksjemarkedet går opp og ned, sier Vagle.

Mange urolige kunder

DnB Nor gir de samme rådene til sine kunder.

- Med mindre du trenger pengene akkurat nå, anbefaler vi helt klart at du bør sitte med fondsandelene dine gjennom nedturen. All erfaring tilsier at avkastningen på fondsparing er høyere enn innskudd i bank. De fleste vet at fond er en langtidsinvestering og har kalkulert med det før de inngikk spareavtalen, sier informasjonssjef Hege Resvoll Skaug.

Det er flere kunder som ringer inn til rådgiverne nå. Mange er urolige og lurer på om pengene deres er trygge.

- Hvis man trenger penger om ikke så lenge så bør man kontakte banken sin for råd. Men vårt inntrykk er at de fleste kundene har tenkt langsiktig i sparingen sin, sier hun.

Mange nordmenn sparer i Odin-fond. Odin Norge har sunket med 23 prosent den siste måneden, mens Odin Norden har sunket med 18 prosent.

- Stort sett har våre kunder holdt seg i ro og har i liten grad solgt sine fondsandeler. Nå råder vi våre fondsparere til å sitte i ro. Til tross for usikkerheten er aksjer nå billige på sikt, og normalt sett er det best å kjøpe aksjer når ingen vil ha dem. Vi synes det er spennende å se at en del kunder i dag ringer for å kjøpe fondsandeler, sier investeringsdirektør Jarl Ulvin i Odin Forvaltning.

Når når vi bunnen?

Spørsmålet nå er bare om bunnen er nær - eller om bunnen er nådd. Og derom strides de lærde. Jarl Ulvin mener ting tyder på at vi er nærme en bunn nå, og at det derfor er lurt å kjøpe. Dersom du ikke har noen form for spareavtale kan det være lurt å starte nå.

- Vi anbefaler folk å fortsette sin månedlige fondssparing, men vi anbefaler ikke å sette inn store engangssummer i aksjemarkedet. Nå er situasjonen svært spesiell og svært vanskelig, og ingen vet når bunnen nås og det begynner å gå oppover, sier informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Han forklarer at pågangen fra bekymrede kunder er større enn vanlig, og noen ringer og vil selge fondsandelene sine nå.

- Vi sier at hvis du tenker langsiktig og ikke mister nattesøvnen, så bør du bli sittende på gjerdet, sier Sættem.