RØDBETER: Ikke Obamas favoritt.  Foto: Mette Møller/Dagbladet
RØDBETER: Ikke Obamas favoritt. Foto: Mette Møller/DagbladetVis mer

- Ikke server dette til Obama

Statsledernes matvaner avslørt på kokketoppmøte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama kan ikke utstå rødbeter. Hans franske kollega François Hollande avskyr artisjokker. Og Vladimir Putin mistror det meste som kommer på tallerkener fra kjøkkenet i Kreml.

Dette er noen av mange avsløringer som ble servert på det siste møtet i Klubben av Sjefenes Kjøkkensjefer, eller Club des Chefs des Chefs, som det heter på fransk. Denne fornemme foreningen ble dannet for 35 år siden og har i dag rundt 20 medlemmer.

I motsetning til gamle dagers mektige menn har dagens statsledere sjelden profesjonelle munnskjenker - fagfolk som ved selv å smake, skulle forsikre seg om at fyrstens mat og vin ikke var forgiftet. Her er Putin et unntak.

Legesjekk - Munnskjenker fins fortsatt, men bare i Kreml. Der sjekker en lege hver enkelt rett på kjøkkenet, sier Gilles Bragard, som er leder for Club des Chefs des Chefs.

Den russiske presidentens kjøkkensjef Vakhtang Abushidi bekrefter at det er slik det foregår.

Barack Obama har ingen egentlig munnskjenk, men sikkerhetsagenter fra USAs føderale politi FBI fotfølger folk som lager mat til presidenten. Anton Mosimann, en av den britiske kongefamiliens kokker, har hatt disse agentene i hælene.

Mosimann, en veteran som i sin tid stekte biff for statsminister Margaret Thatcher, husker at kjøpmannsdatteren i Downing Street var mer opptatt av prisen enn av smaken på kjøttet.

- Det var veldig godt, men huff så dyrt, sa hun etter en av middagene hans.

Artisjokker Mosimanns kollega Bernard Vaussion har tilberedt måltider for Frankrikes presidenter i rundt 40 år. Han røper at François Hollande, som nå residerer i Élyséepalasset i Paris, helst vil slippe å se artisjokker på bordet.

Derimot er Hollande glad i ost, som hans forgjenger Nicolas Sarkozy ikke ville vite av. Sarkozys motvilje mot ostefatet har en parallell i Barack Obamas rotfestede avsky for rødbeter, som sjefkokk Cristeta Cromerford i Det hvite hus helst ikke vil si noe om.

I likhet med Obama-familien får fyrst Albert II av Monaco ofte servert grønnsaker fra sin families private kjøkkenhage. Albert spiser det meste som settes på bordet foran ham, med ett klart unntak: Innmat.

(NTB)