<strong>UTEN HJEM:</strong> Palestinere på Gaza varmer seg på et bål utenfor ruinene av et hus i desember, som vitner sier ble ødelagt av israelske bomber under den 50 dager lange krigen i fjor sommer. Foto: REUTERS / Mohammed Salem
UTEN HJEM: Palestinere på Gaza varmer seg på et bål utenfor ruinene av et hus i desember, som vitner sier ble ødelagt av israelske bomber under den 50 dager lange krigen i fjor sommer. Foto: REUTERS / Mohammed Salem Vis mer

Ikke sett noe til Gaza-milliardene som ble samlet inn i fjor høst

Pengene som ble lovet bort på giverlandskonferansen i Egypt har ikke kommet fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På giverlandskonferansen for Gaza i fjor høst ble det samlet inn 5,4 milliarder dollar, nærmere 34 milliarder norske kroner, hvorav halparten skulle gå til gjenoppbygging av Gaza. Nå melder UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) at de må stoppe gjenoppbyggingsarbeidet fordi pengene ikke har nådd frem.

- De generøse løftene som ble gitt i Kairo må forvandles til penger i banken, sier Christopher Gunness, talsperson i UNRWA, til Dagbladet.

Hjemmene til omlag 96 000 flyktninger ble ødelagt i den 50 dager lange krigen på Gaza i fjor sommer og Norges utenriksminister Børge Brende ledet den påfølgende giverlandskonferansen sammen med Egypt og Palestinas president Mahmoud Abbas.

Fakta om ødeleggelsene på Gaza

• 2.131 palestinere ble ifølge FN drept i Israels militæroffensiv mot Gazastripen i sommer.

• Nærmere 70 prosent av de drepte var sivile, ifølge FN. Over 500 av dem var barn.

• 110.000 palestinere ble hjemløse.

• 220 skoler og 62 sykehus ble ifølge FN påført skader under angrepene.

• Store skader på infrastrukturen gjør at strømmen er borte i rundt 18 timer i døgnet, og det er store skader på vann og avløpsnettet.

Kilde: NTB

Mens noen midler fortsatt er tilgjengelige for å starte gjenoppbyggingen av totalt ødelagte hjem, har UNRWA brukt opp alle midlene som skulle gå til å støtte reparasjoner og utleiesubsidier. 

Etterlyser oppfølging Gunnes etterlyser en oppfølging av de løftene som ble gitt i Kairo, og mener at de som ledet konferansen bør ha denne oversikten. Hos Utenriksdepartementet (UD) sier de at grunnene til at arbeidet går sakte er flere, men at Norge, som leder av giverlandsgruppen for Palestina, jobber intenst med å få fortgang i utbetalingene fra giverne.

- Utenriksministeren har selv tatt opp dette i flere bilaterale samtaler i løpet av de siste ukene med de største giverne, både vestlige og arabiske. Norge legger også opp til å avholde et møte i giverlandsgruppen på vårparten for nettopp å evaluere gjenoppbyggingsinnsatsen i Gaza, sier Eskil Grendahl Sivertsen, pressetalsmann i UD til Dagbladet.

Allerede har UNRWA gitt ut 77 millioner dollar i kontanter til mennesker som trenger å bygge opp igjen husene sine, eller leie noe annet i mellomtiden. Gunnes forteller at de trenger 720 millioner dollar til å gjøre opp for alle skadene forårsaket av den siste krigen. Så langt har de bare mottat 135 millioner dollar.
 
Dør i kulden Midtøsten har allerede blitt truffet av en hard vinterstorm og i Palestina har de hatt store store mengder snø på Vestbredden og oversvømmelser på Gaza. Ifølge det palestinske nyhetsmediet Maan News skal tre spedbarn og en yngre mann allerede omkommet på grunn av kulda.

Den 50 dager lange krigen på Gaza i sommer drepte over 2.100 mennesker, såret mer enn 10.000, ødela 20 000 boliger og drev over 100 000 mennesker på flukt.

Prosessen med gjenoppbyggingen har tatt lang tid fordi det ikke har blitt tillatt å frakte sementen inn gjennom sjekkpunktene fra Israel. De frykter den kan bli brukt til å bygge nye tunneler

- Folk har hverken brensel eller bolig, sier Bendik Sørvig, seniorrådgiver i Norsk flyktninghjelp (NRC) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer