Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mount Everest og forurensing

Ikke sett på flere tiår

- Vi har hørt fra lokalbefolkningen at de så fjellet for 40-50 år siden. Mener coronaviruset er grunnen til den klare sikten.

SE!!: På dette spektakulære bilde av Himalayas fjellkjede ses Mount Everest for første gang på veldig lenge fra Kathmandu-dalen. Mount Everest ses bak Mount Kang Nachugo og Mount Chobutse. Bildet er tatt 10. mai fra Chobar. Foto: Abhushan Gautam
SE!!: På dette spektakulære bilde av Himalayas fjellkjede ses Mount Everest for første gang på veldig lenge fra Kathmandu-dalen. Mount Everest ses bak Mount Kang Nachugo og Mount Chobutse. Bildet er tatt 10. mai fra Chobar. Foto: Abhushan Gautam Vis mer

Samtidig som coronapandemien herjer og medfører store helsemessige og økonomiske konsekvenser verden over, har krisen positive ringvirkninger for miljøet.

Land verden over har innført strenge tiltak for å bremse videre spredning av coronaviruset. Noen land har innført portforbud, og noen har gått i total eller delvis «lockdown».

Bilder som tydelig viser bedre luftkvalitet og sjeldne syn over hele verden, har blitt delt flittig siden coronakrisen for alvor gjorde sitt inntog.

Reduksjonen av utslipp har blant annet klarnet luften over Nepal og Nord-India, og det siste bildet i rekken som nå går viralt, er dette, tatt av Mount Everest i Nepal 10 mai.

På bildet, som er tatt mer enn 200 kilometer unna det gigantiske fjellet, kan man se verdens høyeste fjell opplyst av solnedgangen.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

Svært sjeldent

Ifølge Nepali Times, er det første gang på lenge, at fjellet er synlig fra Kathmandu-dalen.

Det spesielle øyeblikket ble fanget på kamera av frilansfotograf Abhushan Gautam.

Han sier til Dagbladet at det er et så sjeldent syn, at han selv aldri har sett det før.

- Everest er et svært sjeldent syn fra selve Kathmandu-dalen, det er i det minste ikke dokumentert ennå. Noen ganger hører vi fra lokalbefolkningen at de pleide å se det fra Kathmandu for 40-50 år siden, forteller han til Dagbladet.

Han bor selv i Chobar, en liten by i Kathmandu-distriktet i Nepal. Da en kompis av ham varslet ham om det spektakulæret lyset, på kvelden 10. mai, hev han seg på sykkelen.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktisk. Det var derfor meg forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video: Copernicus / NASA Vis mer

Flaks

- Jeg har alltid drømt om å ta det bildet. Det hadde regnet dagen før og tidligere samme dag. Jeg ventet i 2-3 timer på det gylne vinduet da solen gikk ned, sier han.

Han forteller til Dagbladet at han tok en rekke bilder, og oppdaget først når han så nærmere på bildene, at han hadde foreviget Mount Everest.

- Takket være det lave forurensningsnivået under lockdown, perfekt vær og litt flaks, klarte jeg å fange Everest på kamera.

På sosiale medier har mange uttrykt sin store begeistring over det de ser.

Noen uttrykker at de nesten ikke tror det de ser, mens andre mener at naturen er på vei tilbake på grunn av pandemien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!