Krigen i Ukraina

Ikke sett på to uker

Det er to uker siden Vladimir Putins leder for krigen i Ukraina, general Aleksandr Dvornikov, viste seg offentlig. Det skaper spekulasjoner.

UTNEVNT AV PUTIN: General Aleksandr Dvornikov, avbildet til høyre, ble i april utnevnt til å lede invasjonen av Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky/AP
UTNEVNT AV PUTIN: General Aleksandr Dvornikov, avbildet til høyre, ble i april utnevnt til å lede invasjonen av Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

General Aleksandr Dvornikov ble i april utnevnt av Russlands president Vladimir Putin til å lede invasjonen av Ukraina. Kort tid etter utnevnelsen skal han særlig ha rettet fokus på økt koordinering mellom russiske luft- og bakkeenheter.

Ifølge vestlig etterretning ble Dvornikov utnevnt som følge av at Russland ikke klarte å oppnå målet om å innta Kyiv.

- Det taler for en russisk erkjennelse av at det går ekstremt dårlig og de må gjøre noe annerledes, hevdet en europeiske tjenestemannen, ifølge CNN.

MARINEØVELSE: Den russiske krigføringen i Ukraina ledes av general Aleksandr Dvornikov, kommandøren for Russlands sørlige militærdistrikt. Her avbildet lengst til høyre under en marineøvelse i Svartehavet 9. januar 2020. Foto: NTB/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
MARINEØVELSE: Den russiske krigføringen i Ukraina ledes av general Aleksandr Dvornikov, kommandøren for Russlands sørlige militærdistrikt. Her avbildet lengst til høyre under en marineøvelse i Svartehavet 9. januar 2020. Foto: NTB/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer

Som sunket i jorda

Siden den gang har Russland fortsatt møtt sterk motstand i Ukraina - og invasjonens leder er nå nærmest som sunket i jorda.

Det får amerikanske tjenestemenn til å spekulere i om han fortsatt er lederen for invasjonen, eller om Putin har fjernet ham fra stillingen, skriver storavisa The New York Times.

Verken Putin eller andre har så langt kommentert spekulasjonene.

Dvornikov har omfattende erfaring fra russiske kampoperasjoner i Syria, der han fikk kallenavnet «Slakteren av Syria» for brutaliteten i offensiven da han ledet de russiske styrkene i landet i 2015.

Han skulle ifølge en vestlig kilde sørge for å bedre koordinering av den russiske krigføringen i Ukraina.

Den 60 år gamle generalen er tidligere blitt tildelt Russlands fremste æresmedalje. Han har også en rekke militære utmerkelser og har jobbet i militæret helt siden Sovjet-tiden.

INVASJON: Videoer delt på Twitter skal vise hvilke områder Russland allerede har angrepet i Ukraina. Video: Twitter Vis mer

Store tap

Den russiske invasjonen av Ukraina har imidlertid ikke gått som planlagt - og Russland har lidd store tap i Ukraina.

Det er lite som tyder på at Dvornikov tiltredelse ga særlig utslag for den russiske offensiven, skal man tro Frederick W. Kagan, prosjektdirektør ved American Enterprise Institute.

Overfor The New York Times sier han at invasjonen i liten grad går annerledes i øst enn i vest fordi «det er vanskelig å endre den russiske hæren».

- Det er noen dype feil i den russiske hæren som de ikke kunne ha reparert de siste ukene selv om de hadde prøvd. Feilene er dype og grunnleggende, sier han.

ANGREP: En video publisert på Twitter av Ukrainas forsvarsdepartement skal vise russisk bruk av termobariske bomber, kjent som et «skrekkvåpen». Video: @defenceu / Twitter Vis mer

Hardt presset

Natos tidligere øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, tar til orde for at Dvornikov ønskede endringer i den russiske offensiven var vanskelig å gjennomføre i praksis.

- Selv vår hær (den amerikanske hæren, journ. anm.) ville blitt hardt presset ved å skulle ombygge og omorganisere i løpet av to uker etter å ha møtt så mye motstand i Kyiv. Styrken ble kastet tilbake i slaget for raskt. Den avgjørelsen må ha kommet fra Moskva, sier han til avisa.

Ifølge en amerikansk tjenestemenn tærer krigen på det russiske militæret, og militærets samlede kampstyrke er angivelig redusert med rundt 20 prosent, skriver avisa. Det hevdes også at Russland har mistet 1000 stridsvogner siden krigen startet.

Den siste tiden har russiske styrker og allierte separatister rykke fram øst og sør i Ukraina og ser ut til å nærme seg målet om å ta kontroll over hele Donbas-regionen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer