Ikke sett på vaskemaskina om natta

Norsk brannvernforening advarer.

KAN VÆRE BRANNFARLIG Å SKRU PÅ OM NATTA:  Denne brannen i Tønsberg er trolig påsatt, men norsk brannvernforening advarer mot å skru på vaskemaskin og tørketrommel om natta. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX
KAN VÆRE BRANNFARLIG Å SKRU PÅ OM NATTA: Denne brannen i Tønsberg er trolig påsatt, men norsk brannvernforening advarer mot å skru på vaskemaskin og tørketrommel om natta. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk brannvernforening advarer norske husholdninger mot bruk av vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner om natten.

Slik utstyr har nemlig vært kilde til nærmere 350 boligbranner de siste fem årene.

- Å starte denne typen elektrisk husholdningsutstyr for deretter å legge seg til å sove, er ren gambling med egen sikkerhet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

I løpet av de neste fem årene får alle boliger installert nye datastyrte strømmålere som gjør det mulig å lese av elektrisitetsforbruket time for time. Utstyret er allerede testet og tatt i bruk av flere tusen husstander i Buskerud, Vestfold og Grenland i Telemark.

- Regjeringen kan umulig ha hatt brannsikkerheten i tankene ved innføringen av et slikt system. Dette vil utvilsomt friste husholdningene til økt bruk av vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner uten tilsyn på nattetid når strømmen er billigst. Å tro noe annet er ren strutsepolitikk, sier Kalheim.

Brannårsaksstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at mer enn 40 prosent av alle boligbranner skyldes bruk av elektrisk apparat.

(NTB)