BZZZZ: Bikuber i Norge skal settes ut for å lage honning, ikke redde biene mener bieekspert. Foto: NTB scanpix
BZZZZ: Bikuber i Norge skal settes ut for å lage honning, ikke redde biene mener bieekspert. Foto: NTB scanpixVis mer

- Ikke sett ut bikuber hvis du vil redde biene

Bikubene kan true de ville biene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning fra Universitet i Lund i Sverige viser at bikuben du har satt opp kan gjøre det vanskeligere for de ville biene å overleve.

Honningbier truer nemlig ville bier fordi de konkurrerer med dem om nektar og pollen, sier studien publisert i Basic and applied Ecology.

- Overrasket meg - At effekten av denne konkurransen var så tydelig som den var, overrasket meg, sier Lina Herbertsson som står bak studien, på universitetets nettsider.

Undersøkelsen er gjort ved at det ble utplassert ni bikuber ulike steder i Skåne, mens ti andre steder ble holdt helt frie for bikuber innenfor en radius på en kilometer. Så målte man tettheten av humler, og sammenliknet områdene med bikuber med områdene uten.

Studien viste altså at det ble mindre humler i områder der det ble satt ut bikuber. Etter at rapsen sluttet å blomstre var det for få blomster for både honningbiene og villbiene. Det var imidlertid større utslag på små arter enn de store, fordi de små ikke kan fly like langt i jakten på mat, sier Herbertsson.

Flere blomster gjorde imidlertid at humlene i mindre grad ble fortrengt, ifølge studien.

Forventer det samme i Norge - Vi må forvente at vi i Norge har den samme situasjonen, sier seniorforsker ved norsk institutt for naturforskning (NINA) Frode Ødegaard til Dagbladet.

Han mener at det krever regulering av bikuber i Norge. Det er foreløpig bare Oslo som har det.

I Norge er 14 av 194 biearter allerede borte. Forskeren mener de som har satt opp bikuber for pollineringens skyld gjør det på feil grunnlag. 

- Det er helt greit å ha bikuber hvis du vil ha honning, men det er først og fremst honning bikubene er til for. Det er vanligvis humlene og de ville biene som gjør jobben med pollinering av blomster, sier han.

Humler regnes også i kategorien ville bier.

- Bedre å sette ut insektshoteller Ødegaard mener det også er et problem av at honningprodusenter ønsker å sette bikubene på de beste stedene. Ofte i nærheten av blomster der ville bier også holder til.

- Man skal ikke sette ut kuber der det finnes sterkt truete bier, sier han, og peker på andre typer tiltak istedet.

- Hvis du vil redde biene, er det andre ting enn bikuber man burde sette opp. Da burde du sette ut insektshoteller eller humlekasser som gir bier og humler et hjem. Eller så hjelper det å plante flere blomster. Halvparten av de ville biene har reir i varm sandjord, så det å lage seg en sandskrent plassert i solsteika er også bra, sier Frode Ødegaard.

Eli Åsen, seniorrådgiver ved Norges Birøkterlag, mener man må se litt mer nyansert på det. 
-Sverige er et langt mer industrialisert landbruk enn i Norge. Det er mer naturlig å sammenligne norsk landbruk med de forsøksfeltene som er mer varierte, og der så man ikke at biene påvirket humlene, sier hun.