Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke siden 1990 har Kina hatt lavere økonomisk vekst. Det kan få alarmene til å gå

La fram nye tall i natt.

 RØDE TALL:  Siden nyttår har den kinesiske børsen opplevd nær sagt bare røde tall. Den økonomiske veksten i landet ser ut til å sakke av. Ikke siden 1990 har Kina hatt lavere vekst. Foto: EPA / NTB Scanpix
RØDE TALL: Siden nyttår har den kinesiske børsen opplevd nær sagt bare røde tall. Den økonomiske veksten i landet ser ut til å sakke av. Ikke siden 1990 har Kina hatt lavere vekst. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter slapp natt til tirsdag tall for den økonomiske utviklingen i fjerde kvartal i fjor, og for året som helhet. Kinas økonomiske vekst var på 6,9 prosent i fjor.

Det er den svakeste veksten på 25 år, siden 1990.

Men selv om veksten er lavere enn på lang tid, er den i tråd med myndighetenes mål om en vekst på «rundt 7 prosent» i løpet av året.

Tallene er også på linje med det mange analytikere hadde ventet på forhånd.

Kan få alarmene til å gå Uavhengig av forventningene til både landets egne myndigheter og analytikere, får trolig tallene alarmene til å gå både i USA, Japan og de andre store økonomiske markedene i verden, skriver The Guardian.

Veksten i årets siste kvartal var på 6,8 prosent sammenlignet med samme periode året før og marker også en bunnotering: Den laveste kvartalsmessige veksten siden første kvartal i 2009.

Sammen med veksttallene slapp det kinesiske statistikkbyrået også en rekke andre nøkkeltall for den økonomiske utviklingen. Tallene viser at den kinesiske industriproduksjonen økte med 6,1 prosent, mens detaljhandelen hadde en vekst på 10,7 prosent.

Vant til mer Selv om tallene over veksten tilsynelatende virker gode, gir tallene i kinesisk sammenheng grunn til bekymring, skriver The Guardian. Landet har nemlig opplevd en økonomisk vekst på over 10 prosent hvert år i over et tiår.

Det å bli vant til en ny, mer moderat vekst, blir av storavisa beskrevet som vondt for Kina.

Dagbladet oppdaterer saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media