- Ikke sikker på om Solheim greier alt dette

- Trenger hver time før klimamøtet på Bali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frederic Hauge er glad for at Erik Solheim blir ny miljøvernminister. Bellona-lederen har aldri skjelt ut en miljøvernminister som han har gjort med Helen Bjørnøy.

Men i dag nøyer han seg med å ønske Bjørnøy lykke til videre.

- Dette er ikke dagen for å liste opp alt vi mener skuklle vært håndtert på en annen måte de siste årene. Jeg håper Helen Bjørnøy forstår at det er henne som statsråd og ikke som privatperson vi har hatt disputter med, sier Hauge til Dagbladet.no.

Han kjenner Erik Solheim godt fra mange års samarbeid og meningsutvekslinger.

- Forskreve seg?

- Jeg er foreløpig ikke overbevist om at den nye modellen med å slå sammen miljø og utvikling er til det beste. Selv om jeg vet han har stor arbeidskapasitet, lurer jeg på om en statsråd greier å håndtere disse to svære saksfeltene. Faren for å forskreve seg er stor, mener Hauge.

Han synes det er på høy tid å få klar en ny miljøvernminister med tanke på klimaforhandlingene på Bali i november.

- Det er bare en måned til Bali-møtet, og den nye miljøvernministerehn trenger hver time på å forberede seg seg til disse forhandlingene og markere norske satsingmuligheter der.

 PÅ REISEFOT:  Erik Solheim har vært mye på farta som utviklingsminister. Nå skal han også ha ansvaret for et annet, internasjonalt felt. Her fra et besøk ved en diamantgruve i Sierra Leone i juni i år. Foto: UD/Roy Freddy Andersen.
PÅ REISEFOT: Erik Solheim har vært mye på farta som utviklingsminister. Nå skal han også ha ansvaret for et annet, internasjonalt felt. Her fra et besøk ved en diamantgruve i Sierra Leone i juni i år. Foto: UD/Roy Freddy Andersen. Vis mer

- Hva bør Norge bidra med på Bali?

- Vi har ett nytt våpen siden Kyoto-forhandlingene: teknologi til å håndtere CO2-overskuddet. En tredel av alt CO2-overskudd må håndteres med ny teknologi, og Norge må gå foran i teknologiinvesteringer i utviklingsland.

- Hva annet bør den nye miljøvernministeren sette i gang med umiddelbart?

- Det er på høy tid å få en avklaring om vern av Trillemarka. Det skulle vært klart til jul i fjor. Og klimameldingen til Stortinget er full av huller. Solheim må komme med tallene som mangler!

- En stemme mindre

Også utviklingsorganisasjonen Changemaker er svært skeptisk til sammenslåingen av de to ansvarsområdene.

- At postene slås sammen, betyr en stemme mindre i regjeringen for å få gjennomslag. Vi er redd for at mange ting nå vil bli nedprioritert, siden det nå bare er en minister til å kjempe for det to ministre før skulle gjøre, sier Changemaker-leder Ingrid Næss-Holm til Aftenposten.no.

OMGANG MED STATSRÅDER: Bellona-leder Frederic Hauge har lang trening i å framføre miljøstandpunkter overfor statsråder - her med olje- og energiminister Åslaug Haga i forbindelse med høstens statsbudsjett. Han er spent på om Erik Solheim greier å gape over alt han nå har fått ansvaret for.