- Ikke sikker viten om hvem som har brukt kjemiske våpen

Utenriksministeren uenig med Norges allierte. Vil ikke bidra uten FN.

- IKKE UTEN MANDAT: Utenriksminister Espen Barth Eide og leder av utenrikskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, møtte pressen etter å ha informert Stortingets utenrikskomité om Norges forhold til situasjonen i Syria.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- IKKE UTEN MANDAT: Utenriksminister Espen Barth Eide og leder av utenrikskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, møtte pressen etter å ha informert Stortingets utenrikskomité om Norges forhold til situasjonen i Syria. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) vil redegjøre for Norges holdning til en eventuell militær reaksjon mot Assad-regimet i Syria.

Han møter pressen etter at han har orientert Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité om situasjonen i Syria. Krisemøtet på Stortinget startet i 16-tida.

- Må ha mandat Han har tidligere vært soleklar på at det er uaktuelt for Norge å støtte en bombeaksjon i Syria uten FN-mandat, og understreker viktigheten av dette nok en gang.

- Om vi skal bruke militær makt må det et FN-mandat til. Om det skal brukes offensiv makt, må det forankres i sikkerhetsrådet, sier Barth Eide.

- Det er uakseptabelt at et land bruker kjemiske våpen, og det er uakseptabelt om opprørere bruker kjemiske våpen, sier utenriksministeren.

Stoltenberg sier at det er åpent og uklart hva slags militær operasjon det er snakk om.

- Uten et FN-mandat er det ikke aktuelt for Norge å delta. Et slikt mandat har vi fortsatt ikke fått, og det er derfor åpent og uklart hva slags militær operasjon det eventuelt er snakk om, sier Stoltenberg til P4.

- Usannsynlig forslag Barth Eide kritiserte mandag FNs sikkerhetsråd for å nøle angående Syrias situasjon.

- Det er viktig at sikkerhetsrådet kommer til enighet. For første gang i krisens historie er det i dag lagt fram et forslag, sier Barth Eide. Han legger til at han tror det er overveiende sannsynlig at det ikke blir enighet om forslaget som kom i dag.

Det er Storbritannia som har lagt fram forslage, som går ut på en FN-resolusjon som gir fullmakt til å bruke «nødvendige midler» for å beskytte sivile i Syria.

Russland har allerede opplyst om at de vil gå i mot forslaget, og Ban Ki-moon er enig med dem om at man burde avvente til det foreligger en ferdig rapport fra våpeninspektørene som er i Syria nå, og undersøker påstandene om bruk kjemiske våpen.

Han sier at det ikke er slik at man enten bruker militær makt eller ikke gjør noe med tanke på situasjonen i Syria.

- Vi har trappet opp våre humanitære bidrag og oppfordret partene til å komme til enighet. Det er mange andre handlingsalternativer som også ikke er utprøvd, sier Eide.

- Opprørt over bildene Han sier at de ikke har sikker informasjon om hvem som har brukt kjemiske våpen.

- Vi er alle opprørt over de bildene vi ser, og den informasjonen vi får fra Syria, sier Eide.

Han gjentar, slik som i går, at Norge ikke har blitt bedt om å delta i en militær aksjon i Syria.

- Norge har ikke fått noen slike henvendelser, og vi har ikke deltatt i den typen diskusjoner som åpenbart foregår mellom USA, Storbritannia og Frankrike, sier Eide.

Også regjeringspartiet SV er helt klar på at de er i mot bombing av Syria. SV-leder Audun Lysbakken advarer mot det han kaller en «vestlig alenegang». Høyre er også skeptisk, mens Venstre ikke utelukker at de vil støtte en bombing av Syria uten FN-mandat.

Kjemiske spor Utenriksministeren avbrøt den norske valgkampen på grunn av møter om situasjonen i Syria.

FNs utsending til Syria sa tidligere i dag at våpeninspektørene har funnet «kjemiske spor» på stedet der flere hundre personer ble drept i forrige uke.

Leger Uten Grenser har fortalt at om lag 3600 personer har blitt behandlet for symptomer på nervegift på tre Leger Uten Grenser-støttede sykehus i Damaskus.

Pasientene ankom ifølge sykehusene innenfor tre timer onsdag i forrige uke. 355 av dem døde av skadene.