- Ikke sikkert at drapet var riktig

Mannen som drepte politikeren Pim Fortuyn, sier at han undervurderte konsekvensene av drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volkert van der Graaf har innrømmet at han skjøt og drepte politikeren Pim Fortuyn i fjor. Bildet av den drepte Fortuyn med hodet fullt av blod gikk verden over.

- Hver dag ser jeg det for meg. Jeg ser meg selv skyte og Fortuyn som faller, sier drapsmannen.

Fortuyn ble drept i et attentat da han var på vei ut fra et studio etter et intervju. Han var omstridt i nederlandsk politikk fordi han snakket åpent om problemene rundt innvandring og integrering. Dessuten var han åpent homofil. Drapet var det første politikerdrapet i Nederland siden annen verdenskrig og rystet landet i grunnvollene. I mange uker etterpå la nederlendere ned blomster til minne om Fortuyn.

På torsdag begynte rettssaken mot Volkert van der Graaf, som er en ytterliggående dyrevernsaktivist. I dag har van der Graaf selv sittet i vitneboksen. Han sier at han fremdeles mener at Pim Fortuyns holdning til innvandring var en trussel mot samfunnet.

Sammenliknet med nazistene

Men da aktor spurte om han mente at det var riktig å ta livet av Fortuyn, innrømmet van der Graaf at han er i tvil:

- Nå er jeg ikke så sikker. Jeg undervurderte konsekvensene, sa han.

Ifølge AP mener van der Graaf at offeret hans kan sammenliknes med nazistenes fremmarsj i Tyskland på 30-tallet.

- Jeg mente at han var en trussel, og dét mener jeg fremdeles, sa han.

Psykologene beskriver aktivisten som en intelligent mann som fulgte sin overbevisning da han drepte Fortuyn. De mener at det er umulig å forutsi om van der Graaf kan drepe igjen hvis han får sjansen. van der Graaf var ikke sinnsyk i gjerningsøyeblikket.

Drapsmannen sier at han angrer på drapet på grunn av følgene det har fått for hans egen familie. Han sier også at han bare har litt medfølelse med familien til Pim Fortuyn.

OFFER:</B> Drapet på Pim Fortuyn utløste kollektiv sorg i Nederland.
FOR RETTEN:</B> Volkert van der Graaf har innrømmet attentatet mot Fortuyn. Nå er han ikke lenger sikker på at det var riktig å drepe ham.